PS Claudiu: Să privim la Isus ca la Mântuitorul nostru și să îl regăsim în frații noștri

În seara de 1 mai 2021, seară a Luminii, a mult-așteptatei celebrări a Învierii Domnului, la Catedrala „Schimbarea la Față” s-au deschis porțile pentru a-l primi pe Împăratul măririi. Cristos Înviat, intrând, a transformat inimile în făclii aprinse, a cuprins orașul și Catedrala în îmbrățișarea luminii, a deschis ochii sufletelor să îl poată vedea, așa cum oarecând ochii orbilor se deschideau la atingerea mâinilor Sale.

Pentru prima dată, lumina a fost dată de Preasfinția Sa Claudiu, episcopul care a primit de la Preasfinția Sa Florentin, ca moștenire, toiagul de Păstor al Eparhiei de Cluj-Gherla, iar aceeași lumină, care an de an se răspândea în mulțime, s-a împărțit și în această zi de către noul eparh, având aceeași strălucire, aceeași putere de a străpunge și birui întunericul pe deplin.

„Veniți de luați lumină! – s-a auzit în sfântului locaș cufundat în noaptea în care începuse rugăciunea, și lumina a răsărit victorioasă. Cu lumânări aprinse în mâini, toți cei prezenți au ieșit în fața Catedralei pentru a cânta Învierea. După rugăciunea afară, procesiunea condusă de ierarh, cu zecile de preoți și sutele de credincioși au intrat din nou în Catedrală, în timp ce în sfântul locaș lumini s-au aprins mai puternice ca de obicei, iar preoții și credincioșii cântau: „Cristos a Înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le!. În biserică a continuat slujba Utreniei Învierii, celebrare de mare frumusețe, animată de corul studenților, de episcop și de preoți, încărcată de măreția evenimentului în fața căruia cerul și pământul se cutremură, mărita Înviere.

„Doresc să vă invit să trăiți pe deplin bucuria și harul acestei mari sărbători, sărbătoare a sărbătorilor!” – a spus PS Claudiu la încheierea celebrării, după ce a amintit cuvintele Sf. Ioan Gură de Aur: „(…) Unde-ți este, moarte, boldul? / Unde-ți este, iadule, biruința? / A Înviat Cristos și tu ai fost nimicit. / Sculatu-s-a Cristos și au căzut diavolii. / Înviat-a Cristos și se bucură îngerii. / Înviat-a Cristos și viața stăpânește. / Înviat-a Cristos și nici un mort nu este în groapă; / căci Cristos, sculându-se din morți, / începătură celor adormiți s-a făcut”.

Preasfinția Sa a reamintit apoi cuvintele îngerului la mormânt și pe cele ale lui Isus, după aceea: „Nu vă temeți! Bucurați-vă!”

„Isus este de acum prezent în orice clipă, în orice moment, în fiecare zi din viața noastră, dar, mai mult decât atât, vă invit să îl descoperiți nu doar în viața voastră, ci în viața celor de lângă voi. Să îi priviți pe cei de lângă voi și să nu mai vedeți concurenți, dușmani, persoane antipatice, persoane cărora nu le dorim prezența, ci, prin harul aceste mari sărbători, să vedem frații și surorile noastre, să vedem oameni pentru care Isus a murit pe Cruce. Cine suntem noi, să respingem pe cineva pentru care Isus și-a vărsat sângele? (…)  Să nu ne pierdem vremea cu nimicuri, să nu ne lăsăm prinși de mrejele acestei lumi, ci să privim la Isus ca la Mântuitorul nostru, să îl căutăm în viața noastră, să știm că este tot timpul prezent și să îl regăsim în frații noștri. Cu toții suntem, de acum, marea familie a lui Dumnezeu, aici, pe pământ și ne pregătim să sărbătorim veșnic Paștele Domnului în Împărăția Cerurilor. Cristos a Înviat!” – a spus PS Claudiu.

V. S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut