PS Claudiu Lucian Pop – noul episcop eparhial al Eparhiei de Cluj-Gherla

Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop este noul episcop eparhial de Cluj-Gherla.

„Preafericitul Părinte Lucian Cardinal Mureșan, în calitate de Arhiepiscop Major, după ce a primit consimțământul Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, reunit la Blaj pe data de 12 aprilie 2021, și după ce a informat Sfântul Scaun Apostolic al Romei, l-a transferat pe Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, în prezent episcop titular de Mariamme și episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, în funcția de episcop eparhial al Eparhiei de Cluj-Gherla” – a anunțat miercuri, la prânz, Arhiepiscopia Majoră de Alba Iulia și Făgăraș.

Potrivit aceleiași surse, înscăunarea noului episcop eparhial va avea loc sâmbătă, 24 aprilie 2021.

***

PS Claudiu Lucian Pop s-a născut în 22 iulie 1972, în localitatea Pișcolt din județul Satu-Mare. A urmat Școala Generală în orașul Jibou, fiind apoi absolvent al Liceului din localitate, cu profilul chimie-biologie. În anul 1990 a susținut cu succes examenul de admitere la Facultatea de Chimie din București, facultate pe care a abandonat-o după un an, pentru a începe pregătirea teologică. În anul 1991 a obținut o bursă de studii la Roma.

Între anii 1991-1999 a fost student al Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma. A studiat Filozofia la Universitatea Pontificala Urbaniana, iar apoi Teologia la Universitatea Pontificală Gregoriana, obținând licența în Teologie Spirituala (1998) și doctoratul, în anul 2006.

A fost hirotonit preot la 23 iulie 1995. Între anii 1997-1999 a fost responsabil de biserica greco-catolică din Roma, Santissimo Salvatore alle Coppelle. Între anii 1999 – 2001 a fost vicerector la Misiunea Greco-Catolică din Paris, iar între 2001 și decembrie 2007, rector al aceleiași instituții. În 12 decembrie 2007, la cererea arhiepiscopului major și a Sinodului Episcopilor Bisericii Greco-Catolice Române, a fost numit de către Congregația pentru Bisericile Orientale rector al Colegiului Pontifical ”Pio Romeno” din Roma.

În ședința sinodală ordinară din 8-10 iunie 2011, Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, l-a ales episcop auxiliar al Curiei Arhiepiscopiei Majore, iar Papa Benedict al XVI-lea și Arhiepiscopul Major Lucian l-au proclamat Episcop al Bisericii Catolice, ca episcop titular de Mariamme, la 21 noiembrie 2011. În iunie 2016 a fost ales membru al Sinodului Permanent. Tot atunci a fost ales în funcția de secretar al Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Cu binecuvântarea PF Lucian Mureșan, a coordonat organizarea vizitei Papei Francisc la Blaj din 2 iunie 2019, ocazie cu care, la Sfânta Liturghie de pe Câmpia Libertății, a avut loc beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici martiri. Tot atunci  – informează Arhiepiscopia Majoră – a avut bucuria de a-l primi la sediul Curiei pe Suveranul Pontif, iar apoi de a-l însoți la biserica comunității de etnie romă din cartierul ”Barbu Lăutaru” din Blaj.

În cadrul Conferinței Episcopale Române, Preasfinția Sa Claudiu-Lucian Pop îndeplinește funcțiile de președinte al Comisiei pentru Ecologie și al Comisiei pentru Comunicații Sociale.

***

Într-un mesaj video postat pe site-ul Eparhiei de Cluj-Gherla, monseniorul Marius Cerghizan l-a felicitat, în numele preoților, al persoanelor consacrate și al credincioșilor pe PS Claudiu Lucian Pop pentru numirea sa ca episcop de Cluj-Gherla, urându-i bun venit în eparhia clujeană.

De asemeni, Redacția Română Vatican News – Radio Vatican i-a transmis noului episcop „cele mai sincere urări de păstorire rodnică pentru binele și mântuirea credincioșilor care i-au fost încredințați, urări însoțite de expresia apropierii creștine și a rugăciunii la Isus, «Bunul Păstor»”.

„În numele Colegiului Episcopilor Catolici din România, îl felicităm pe PS Claudiu Lucian Pop pentru noua misiune pe care o va avea ca episcop eparhial de Cluj-Gherla și îi urăm o păstorire sfântă și binecuvântată. Ne bucurăm că Eparhia de Cluj-Gherla va avea un păstor plin de dăruire și zel pentru suflete, pe urmele predecesorului său, PS Florentin Crihălmeanu. Ne rugăm ca Fericitul Episcop Martir Iuliu Hossu, al cărui scaun episcopal îl primește, să-l întărească pe PS Claudiu Lucian Pop în slujba poporului lui Dumnezeu” – a transmis și ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop și mitropolit de București.

„Primim cu bucurie vestea alegerii Preasfinției Voastre în calitate de păstor al sufletelor credincioase din Eparhia de Cluj-Gherla. Avem convingerea profundă că Sinodul Divin a făcut cea mai bună alegere și a transmis-o electorilor ecleziastici, spre binele nostru, al preoților, al persoanelor consacrate și al credincioșilor Bisericii Române Unite. Ne rugăm Fericitului Iuliu să mijlocească pogorârea Spiritului Bunei Guvernări Divine peste Eparhia Claudiopoli-Armenopoli, Romenorum. Dumnezeu să vă dea puterea unei pastorații înfloritoare, să vă binecuvânteze cu haruri și daruri care să devină noi pietre de zidire peste temeliile așezate de vrednicii episcopi și destoinicii credincioși care ne-au precedat” – este un alt mesaj, transmis de Asociația „Cardinal Iuliu Hossu”.

Episcopul Claudiu-Lucian Pop îi urmează la scaunul episcopal al Clujului regretatului episcop Florentin Crihălmeanu, care a murit în 12 ianuarie 2021.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut