Protestul polițiștilor, păzit de jandarmi. Ce alte acțiuni pregătesc polițiștii

Peste 250 de polițiști, înarmați cu pancarete, fluiere, vuvuzele (”Am cumpărat-o din piața Mărăști”, spunea unul dintre protestatari), au manifestat luni în fața clădirii Prefecturii Cluj împotriva celebrei de acum Ordonațe ”trenuleț”, prin care au fost amânate din nou majorările salariale prevăzute în Legea 153.

”Onoare și demnitate pentru militari”, ”Angajații din poliția penitenciară nu solicită majorării de salarii sau pensii, ci solicită aplicarea legilor, așa cum au fost adoptate de Parlament”, ”Apărăm țara și ordinea publică, nu sisteme politice vremelnice”, ”Vrem echitate, nu nedreptate”, ”La grade, funcții, vechime și alte condiții de muncă egale, pensii eglae, indiferent de anul pensionării” – sunt câteva din textele de pe pancartele protestatarilor. O altă conținea un mesaj mult mai dur: ”Murim neajutorați / Și cu sufletul sărac / Iar voi ne remunerați / Cu minciuni vândute vrac” – textul fiind însoțit de fotografiile a trei polițiști din Iași, Timișoara și Vișeul de Sus, care au murit în timp ce îți exercitau profesiunea. La manifestare au participat sindicate din mai multe județe limitrofe.

”Noi nu avem dreptul să facem grevă, așa că am recurs la această formă de protest. Dar, dacă nu ne vor fi rezolvate revendicările, este posibil să apelăm și la alte modalități. Una dintre acestea ar putea fi renunțarea la calitatea de polițist judiciar, pentru care oricum suntem plătiți prost – circa 250 de lei pe lună – și care implică o mare cantitate de muncă, și asta în condițiile în care personalul este insuficient. De asemenea, s-ar putea să să nu mai dăm pentru infracțiuni sancțiuni financiare, în bani, ci doar avertismente. Noi nu ne dorim ca situația să degenerezeze,, dar acesta este al doilea an în care ne-au fost amânate majorările salariale. Ddaca acestea ar fi aplicate, majorarea medie ar fi ccam de 600 lei net pe persoană”, spune Alin Pop, președintele filialei Cluj a Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Angajații și pensionarii din poliție, penitenciare și armată solicită aplicarea integrală a legii salarizării unitare (Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice), și actualizarea pensiilor militare conform prevederilor Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Trebuie subliniat că ei nu cer majorări de salarii sau pensii, ci solicită doar espectarea legilor, așa cum au fost adoptate de Parlament.

Proteste similare au avut loc la Timișoara, Iași și București, unde manifestarea a fost mutată de la clădirea Guvernului la cea a Parlamentului, loc în care manifestanții din Poliție s-au unit cu cei din Sistemul de Sănătate și au înconjurat, împreună, construcția care pe vremuri era numită ”Casa Poporului”. Schimbarea locului protestelor din a fost făcută deoarece s-a anunțat prezența membrilor Guvernului în Parlament, cu ocazia dezbaterii proiectului Legii bugetului de stat pe 2022. Organizațiile sindicale au transmis amendamente la acest proiect de Lege, care să facă posibilă respectarea legii și eliminarea discriminărilor pentru personalul și pensionarii din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut