Protest inedit la monumentele lui Eminescu și Blaga din fața Teatrului Național

Reprezentanți ai Societății ASTRA au amplasat două inscripții cu numele și anii între care au trăit Mihai Eminescu și Lucian Blaga la monumentele celor două mari personalități ale culturii române din fața Teatrului Național din Cluj-Napoca. Demersul a avut loc pentru a atrage atenția că în urma lucrărilor de reamenajare a zonei Pieței Ștefan cel Mare plăcile cu numele lui Mihai Eminescu și a lui Lucian Blaga de la baza celor două statui au fost înlăturate și nu au mai fost reinstalate.

Mihai Eminescu merită să aibă o palcă pe care să scrie numele lui și anii între care a trăit. Placa cu semnăturo olografă a dispărut și s-a spus că va fi pusă în scurt timp. Având în vedre că municipalitatea clujeană e ocupată cu diverse activități am zis că până când va termina plăcile să facem niște plăci provizorii pe care să le montăm pe monumente pentru ca turiștii să știe pe cine reprezintă statuile din fața Teatrului național din Cluj-Napoca”, a declarat Daniela Ciută reprezentantul Societății ASTRA.

Prezent la acțiune, actorul Emanuiel Petran a subliniat că Mihai Eminescu și Lucian Blaga au pus bazele culturii românești și de aceea statuile lor se află la loc de cinste, în fața Teatrului Național. „Sunt mirat de faptul că oamenii de cultură din Cluj nu sunt revoltați de faptul că ștergându-se numele celor două personalități ale culturii române se șterge practic identitatea noastră națională”, a spus actorul Emanuiel Petran.

Primarul Emil Boc a anunțat la finalul lunii iunie, în contextul jubileului Grupului Statuar Școala Ardeleană că două plăci din bronz cu caligrafia lui Mihai Eminescu și Lucian Blaga sunt pregătite pentru a fi amplasate lângă statuile de la Teatrul Național „Lucian Blaga”. Tot atunci, edilul a spus că grupul statuar Școala Ardeleană va fi repus pe soclu exact la fel cum a fost înainte de începerea lucrărilor de modernizare a străzii Kogălniceanu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut