Protest față de intenția de desființare a Agenției Naționale pentru Zootehnie

Nu mai puțin de 13 instituții din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale ar urma să se desființeze, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență consultat de ”Făclia”. Reorganizările sunt menite să reducă din cheltuielile publice excesive ”având în vedere că veniturile la bugetul de stat nu mai pot asigura finanţarea cheltuielilor bugetare potrivit actualei structuri organizatorice a administraţiei publice centrale”. Între instituțiile vizate în ordonanță este și Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof.Dr.G.K. Constantinescu”, care include și Centrul Naţional de Formare Profesională în Zootehnie, cu sediul la Dej. Sindicaliștii de la Sindicatul Liber Ameliorarea se opun desființării și argumentează că este nevoie de o singură autoritate competentă care să coordoneze domeniul.

În conformitate cu proiectul de ordonanță de urgență privind unele masuri pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, această unitate urmează sa fie ”sfârtecată” în trei. O parte trece în subordinea MADR, a doua parte în subordinea DAJ Cluj și o a treia parte în cadrul APIA. Nimeni nu știe cine și cum va mai realiza toate activitățile agenției, dar poate că în România nu mai este nevoie de acestea”, se arată într-un comunicat al sindicatului.

Pentru implementarea prevederilor legislative menționate anterior și atingerea obiectivelor organizaționale de eficiență și eficacitate, trebuie să existe o singură autoritate competentă care să dispună de o structură teritorială cu personal suficient, calificat și cu experiență în domeniu.

Un sistem cu dublă conducere în care previzionarea, organizarea, coordonarea, controlul gradului de realizare a obiectivelor și evaluarea rezultatelor obținute, funcții principale ale managementului unei structuri organizatorice, sunt realizate de echipe diferite este ineficient pentru că nu dă pârghii de decizie pentru un singur factor de conducere şi nu dă posibilitatea unei singure autorități de a se implica în mod pregnant în conducerea acelei structuri şi de a eficientiza acolo unde este cazul activitatea acesteia. În concluzie nici unul din actorii acestui dualism nu va deține controlul și nici pârghiile unui management eficient.

În concluzie reorganizarea prin absorbție a Agenției Naționale pentru Zootehnie „Prof.Dr.G.K. Constantinescu” nu vizează eficientizarea activităților desfășurate de această instituție, ci doar consolidarea altor instituții teritoriale și centrale pentru menținerea funcțiilor de conducere existente în cadrul acestora în contextul măririi normativului de personal”, se mai arată în comunicat.

Potrivit proiectului ordonanței de urgență, Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof.Dr.G.K. Constantinescu” se desființează prin preluarea activității și a personalului aferent; Activitatea privind inspectia de stat în zootehnie, activitatea de ameliorare și reproducție desfășurată la nivel central, precum și activitatea specifică de laborator se preia în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Activitatea de control și monitorizare din cadrul Oficiilor județene de zootehnie și centrelor regionale de zootehnie se preia de Centrele județene ale APIA. Activitatea Centrului Naţional de Formare Profesională în Zootehnie se preia de Direcția pentru Agricultură Județeană Cluj.

Marcel Ciolacu laudă sârguința depusă de ministrul Barbu în reorganizarea instituției

Proiectul ministrului Florin Barbu de a reorganiza MADR a fost prezentat deja premierului Marcel Ciolacu care nu doar că a lăudat inițiativa, dar și-a exprimat și susținerea totală pentru acest demers, scrie gazetanoua.ro.

Îl felicit pe colegul meu Florin Barbu că deja a venit în fața colegilor, chiar fără să anunțe, să-și prezinte viziunea pe care o are. Îi invit și pe ceilalți colegi să intrăm în această zonă de reformă administrativă”, a spus Marcel Ciolacu în cadrul discursului public pe care l-a susținut în cadrul Consiliului Politic Național al PSD de acum două săptămâni.

Lista instituțiilor vizate de reorganizare mai cuprinde Direcția pentru Agricultură a Municipiului București, Agenția Națională a Zonei Montane, Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor, Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole, Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor și Laboratorul Central pentru Controlul Calității și Igienei Vinului, Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, Stațiunea de Cercetări Sericicole Băneasa, Inspectoratele Teritoriale pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor, Oficiile de Studii Pedologice și Agrochimice, Agenția Domeniilor Statului, Autoritatea Națională Fitosanitară.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut