Proiectul viitorului parc din cartierul Zorilor, pe masa consilierilor locali

Un proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru amenajarea parcului din cartierul Zorilor, de pe str. Observatorului – sud se va afla pe masa consilierilor locali clujeni, în ședința din 24 martie.

Forma finală a proiectului de amenajare pentru viitorul Parc Observator a fost aprobată în Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului și Urbanism., iar Planul Urbanistic Zonal (PUZ) s-a aflat în dezbatere publică.

Printre altele, municipalitatea argumentează că, având în vedere importanța activităților în aer liber, ca parte integrantă a unui stil de viață sănătos, amenajarea a noi parcuri este extrem de importantă.

Spațiile verzi bine întreținute joacă un rol principal în promovarea sănătății populației urbane, răspunzând nevoilor de recreere și petrecere a timpului liber, contribuind totodată, la creșterea calității locuirii. Ele oferă oamenilor locuri liniștite, pentru relaxare și reducere a stresului, pentru evadarea din mediul construit și oferă, de asemenea, oportunități prin care se încurajează un stil de viață activ, prin plimbări, alergare, exerciții fizice, având capacitatea de refacere a stării de bine. Nu în ultimul rând, în cazul persoanelor lipsite de venituri sau de timp, parcul rămâne întotdeauna soluția cea mai la îndemână pentru activități recreaționale.

Un parc pentru toate categoriile de vârstă

Parcul se va desfășura pe o suprafață de peste 1,2 ha și va oferi clujenilor diverse posibilități de relaxare și de petrecere a timpului liber.

Proiectul prevede amenajarea acestuia cu zone dedicate unor categorii diferite de utilizatori. Astfel, va fi amenajat un loc de joacă cu dotări moderne, o zonă de recreere pentru seniori, o zonă de fitness în aer liber, vor fi instalate mese de șah și fântâni arteziene. De asemenea, se vor amenaja zone de promenadă și vor exista facilități pentru cicliști.

În viitorul parc vor fi plantați 180 de arbori și peste 240 de arbuști, pe lângă cei existenți deja. Sistemul de irigație prevăzut în proiect va reduce costurile de întreținere și va asigura prospețimea vegetației în perioadele de secetă. Aleile vor fi amenajate din materiale permeabile pentru un impact minim asupra mediului și vor permite accesul persoanelor cu dizabilități în toate zonele parcului. Sistemul de iluminat LED prevăzut va dispune de sistem de telegestiune.

A.M.C.

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut