Proiectul privind reamenajarea Cetățuii, pe masa consilierilor locali

Consilierii locali clujeni vor dezbate, în ședința din 21 aprilie, un proiect de hotărâre privind obiectivul de investiții „Amenajarea ansamblului urban Cetățuia din Cluj-Napoca”.

Municipalitatea argumentează că ansamblul urban Cetățuia înscris în lista monumentelor istorice din județul Cluj, face parte din rândul spațiiilor publice de mare interes, cu un puternic caracter identitar și este un punct de reper al orașului cunoscut și ca „orașul de la poalele Cetățuii”. Dealul Cetățuia are un potențial deosebit pentru municipiu din punct de vedere estetic, funcțional și ecologic, fiind, în același timp, un loc al contemplației, al recreerii active, al sportului și culturii, precum și un plămân verde pentru întreaga zonă. Cu toate acestea, astăzi el se prezintă ca un loc degradat, greu accesibil, cu numeroase zone în care aleile au dispărut sub efectul alunecărilor de teren, iar vegetația s-a dezvoltat necontrolat.

Astfel, soluțiile tehnice propuse pentru proiectul Amenajarea ansamblului urban Cetățuia din Cluj-Napoca, au fost analizate la nivelul documentației studiu de fezabilitate, fiind propuse două scenarii. Soluțiile propuse prin primul scenariu recomandat de proiectant sunt mai avantajoase din punct de vedere tehnic și economic, conform analizei din cadrul studiului de fezabilitate. Pentru coerența amenajării, proiectul cuprinde și suprafețe propuse a fi expropriate. Conform municipalității, terenul propus pentru realizarea investiției are o suprafață totală de 140.295 mp, din care 96.887 mp în proprietatea municipiului, 7850 mp în proprietatea statului, 134 mp în proprietate neidentificată și 35.424 mp în proprietate privată. Toată suprafața efectată este propusă pentru trecere în proprietatea municipiului.

Investiția este compusă din mai multe obiective și anume amenajarea zonei de parc aferente versanutului sudic și zonelor sudice și sud estice ale exteriorului fortificației, amenajarea zonei de parc aferente platoului nordic și zonelor vestice, nordice și estice ale exteriorului fortificației și amenajarea zonei de parc aferentă incintei acesteia.

Lucrările vor costa 206 milioane lei, bani europeni, iar valoarea necesară pentru exproprieri este de 40 milioane lei.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut