Proiectul pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici la Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, pe agenda Guvernului. Costuri mai mari cu aproape un miliard de lei

Guvernul urmează să aprobe în şedința de vineri, 27 octombrie, un proiect de hotărâre ce vizează majorarea costurilor pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă (SRU) Cluj cu aproape un miliard de lei, ceea ce reprezintă 32 la sută.

În nota de fundamentare se arată că majorările se impun din cauza creșterii prețului materiilor prime, a materialelor de construcții, echipamentelor, dotărilor, utilajelor, energiei, combustibilului, etc., în contextul crizei mondiale în domeniu, efectelor colaterale ale crizei provocate de pandemia COVID-19 și al conflictului aflat în imediata apropriere a granițelor României. O altă cauză a creșterii cheltuielor e legată de apariției unor diferențe între soluția tehnică aprobată la faza de studiu de fezabilitate și soluția tehnică definitivată.

Diferențe au constat în: adăugarea adăpostului de protecție civilă ALA; creșterea înălțimii clădirii; schimbarea sistemului structural; schimbarea poziției heliportului pe acoperișul etajului 5; prevederea unor scări suplimentare pentru evacuare în caz de incendiu, respectiv a unor elevatoare; modificarea lățimii ușilor în interiorul unităților de spitalizare, de la 110 cm la 120 cm; adaptări rezultate în urma pandemiei COVID: clădirea principală (compartimentări de separare suplimentare); clădiri adiționale (containere); schimbarea destinației unor secții/departamente/laboratoare/zone tehnice și repoziționarea/recompartimentarea acestora; prevederea unor spatii tehnice exterioare, subterane si supraterane (sistem de fundare și structură de rezistență); modificarea poziției unor clădiri anexe; îmbunătățirea distribuției agentului termic pentru încălzire/ răcire; prevederea unor structuri subterane noi.

Ca urmare a acestor modificări, valoarea totală actualizată supusă reaprobării, respectiv 3.403.298 mii lei cu TVA, raportată la valoarea inițială aprobată prin H.G. nr. 667/2019, prezintă o majorare cu suma de 834.547 mii lei, inclusiv TVA, respectiv o creștere de 32,49%.

Din datele prezentate în document reiese că valoarea proiectului a crescut de la 2,6 miliarde de lei cât a fost estimate în 2019 la 3,4 miliarde de lei.

Investiția ar urma să se realizeze în 48 de luni, finanțarea obiectivului urmând să fie realizează din fonduri externe nerambursabile, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății, precum și din alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

Prima licitație pentru execuție de lucrări la Spitalul Regional de Urgență din Cluj-Napoca a fost lansată de Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate (ANDIS), autoritate care gestionează proiectele spitalelor regionale. Din datele prezentate, patru asocieri de firme sunt interesate de executarea acestor lucrări. Este vorba de lei Ubitech Consrucții SRL, AEDIFICIUM PROJEKTENTWICKLUNG, Nord Conforest și AEDIFICIUM PROJEKTENTWICKLUNG. Valoarea contractului este de 68.968.023 lei.

 

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, din zona în care se va construi spitalui regional de Urgență Cluj se vor excava 190.000 de metri cubi de pământ în prima etapă, iar în a doua etapă vor fi excavați 60 de mii de metri cubi. Autoritatea care gestionează proiectul spitalului regional de la Cluj nu a stabilit locul unde să fie depozitat pământ excavat, urmând ca firma care va câștiga licitația să gestioneze acest lucru, conform datelor de pe SEAP.

Tot în această perioadă este în derulare procedura de atribuire a contractului de achiziție a serviciilor de Supraveghere a lucrărilor Spitalul Regional de Urgență Cluj. Contractul este „vânat” de șapte operatori economici. Este vorba de Egis România; asocierea Venturio Investment SRL (Leader); Darcom Energy Solutions, Koltek Musavirlik; asocierea TPF Inginerie SRL (Leader), SAS TPF Ingenierie,T.P.F. Engineering; Asociere: Confirm Constructii (Leader), Structur ALL Consulting Napoca; Asociere: Manens S.P.A. (Leader), Studio Altieri S.p.A., Italconsult S.p.A., K-Box Construction Design, Mansart Corporate; asocierea Initiative Exclusiv Consulting Management (Leader), Padeco Company Limited, Speri Società di Ingegneria e di Architettura S.p.A., Meta Engineering, Eurocerad International; Asociere: Tumas Turk și Muhendislik Musavirlik ve Muteahhitlik (Leader), RomCapital Invest, Tecnic Consulting Engineering Romania SRL.

Valoarea contractului este de 37,4 milioane de lei.

Clădirea principală a Spitalului Regional de Urgență Cluj va avea subsol, parter, 5 etaje și etaj parțial compus din spații tehnice și heliport. Subsolul, parterul și etajul 1 sunt dezvoltate pe întreaga amprentă a clădirii, iar de la etajul 2 până la etajul 5, este prevăzută delimitarea celor 3 turnuri de spitalizare.

Din informațiile obținute de Făclia reiese că lictația aferentă construirii Spitalului Regional de la Cluj va fi organizată abia anul viitor.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut