Proiectul metroului, pe masa consilierilor locali clujeni

Aleșii locali clujeni se întrunesc, luni, în ședință extraordinară pentru a actualiza costurile la proiectul privind metroul. Acestea cresc cu aproximativ 35%.

Astfel, dacă valoarea inițială a investiției era 10.112.816.297 lei cu TVA, valoarea actualizată a devizului devine 13.691.849.351,78 lei cu TVA, adică aproximativ 2,8 miliarde euro cu TVA. Durata de proiectare și execuție a lucrării pentru cele 19 stații dispuse pe 21 de kilometri de linie de metrou este de 96 de luni.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, Primăria Cluj-Napoca, după consultarea Ministerului Transporturilor, a decis suspendarea procedurii de achiziție cu privire la magistrala I de Metrou Cluj în vederea actualizării indicatorilor tehnico-economici ai investiției, adică a costurilor.

Reprezentanții municipalității explicau faptul că această operațiune este necesară în vederea actualizării costului de realizare a metroului, raportat la creșterea accelerată a prețurilor la materiale de construcții din ultima perioadă.

Indicatorii tehnico-economici cu privire la metrou au fost aprobați prin Hotărâre de Guvern la sfârșitul anului 2021.

De ce am decis suspendarea procedurii în vederea actualizării prețului de licitație? În ultimele 4 zile am primit 3 scrisori de informare de la firme interesate de realizarea Metroului de la Cluj și care ne-au precizat că nu se pot încadra cu oferta în valoarea estimată.

Precizăm faptul că aceste firme au realizat multiple lucrări de metrou în capitale și orașe ale Uniunii Europene.

Pentru a nu anula licitația, care ar fi presupus cel puțin 6 luni de amânare a proiectului, am decis utilizarea procedurii de actualizare a indicatorilor tehnico-economici, cu sprijinul Ministerului Transporturilor și al Guvernului României.

Procedura de achiziție va fi continuată imediat după actualizarea, prin hotărâre de Guvern, a indicatorilor tehnico-economici.

De ce am decis acum actualizarea indicatorilor tehnico-economici? Întrucât doar acum am primit sesizări oficiale de la mari concerne interesate de realizarea Metroului că nu pot depune oferte în valoarea estimată.

Soluția stabilită asigură continuarea proiectului în cadrul P.N.R.R”, preciza, atunci, municipalitatea.

Anca M. COLIBĂȘANU

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut