Proiectul „Ascultă 5 minute de muzică clasică” revine în școli

Din 19 septembrie, proiectul „Ascultă 5 minute de muzică clasică” revine în școlile din România.

Principiul proiectului este unul simplu: elevilor le sunt propuse spre audiție, în fiecare săptămână, două lucrări muzicale însoțite de explicații legate de compozitori și interpreți. Piesele pot fi accesate de profesori, prin coordonatorii județeni desemnați de inspectorii de specialitate din fiecare județ sau direct, online, pe site-ul proiectului www.romania-muzical.ro/5minute, acolo unde copiii au la dispoziție și un concurs în legătură cu informația furnizată în fiecare săptămână – precizează inițiatorul proiectului, Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical.

Potrivit acesteia, pentru anul școlar 2022-2023, piesele săptămânii propun o incursiune cronologică în istoria muzicii culte, de la Ars nova la compozitorii moderni, astfel încât oricare copil participant să cunoască marile stiluri ale muzicii culte și cei mai importanți creatori.

Prin acest proiect, Radio România Muzical oferă suport profesorilor de muzică și tuturor celor interesați de educația muzicală în sistemul educațional general, „care, spre deosebire de cel vocațional, trebuie să ofere elemente de cultură generală muzicală, care nu țin de talentele sau înclinațiile naturale ale copiilor: oricine poate asculta muzică și trebuie să cunoască câteva elemente principale de istoria muzicii, o parte importantă a istoriei umanității” – spune Cristina Comandașu.

Din 2014, „Ascultă 5 minute de muzică clasică” este program național în școlile românești, în baza unui protocol semnat între Radio România și Ministerul Educației.  În ultimul an școlar, 2021-2022, la acest program au participat peste 250.000 elevi din București și alte 34 județe din țară.

“Ascultă 5 minute de muzică clasică” are și o altă latură, adresată unui public larg: cea a audițiilor în spații neconvenționale. Principalele lanțuri de hipermarketuri, mall-uri, magazine de bricolaj din România au aderat acestei idei și programează în lunile octombrie și martie, zilnic, o lucrare din repertoriul cult, pusă la dispoziție de Radio România Muzical. Din 1 octombrie 2022, muzica clasică va putea fi ascultată, la ore de maximă audiență, în spațiile acestora.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut