Proiecte importante pentru Dej anunțate de ministrul Lucian Bode

Mai multe proiecte de infrastructură de transport au fost anunțate, joi seara, de ministrul Transporturilor, Lucian Bode, la Dej, menite să ducă la dezvoltarea acestei zone.

Unul dintre aceste obiective vizează construirea centurii de ocolire a municipiului Dej, proiect ce va putea fi realizat în cadrul unui parteneriat încheiat între primăria din localitate și ministerul Transporturilor.

Noi analizăm crearea unui parteneriat pentru implementarea unei secțiuni din drumul de mare viteză Turda-Halmeu, care va funcționa ca variantă ocolitoare pentru Dej. Vorbim de șase kilometri de drum, iar odată cu finalizarea documentației tehnico-economice, în cadrul parteneriatului cu Ministerul Transporturilor, Primăria Dej va putea prelua proiectarea și execuția pentru a scăpa de traficul greu din această zonă”, a spus Lucian Bode.

Ministrul Transporturilor a explicat că Primăria Dej poate fi implicată în acest proiect ca urmare a Ordonanței 88 și Ordonanței 101, care oferă posibilitatea autorităților locale să își finanțeze proiecte de infrastructură cu bani alocați de la Guvern din fonduri europene.

Avem aproximativ 250 de milioane de euro alocați din facilitatea de recuperare și reziliență pentru a le acorda autorităților locale care doresc să-și finanțeze documentații tehnice pentru diverse proiecte. Am venit cu Ordonanța 101 din 2020 prin care am facilitat asocierea dintre autoritățile locale și compania de drumuri. Dacă există un proiect în stadiu de documentație, licităm execuția, semnăm contractul de execuție, iar autoritatea locală preia obiectivul cu finanțare cu tot”, a precizat Bode.

Ministrul a mai spus ca alte două proiecte de infrastructură aflate în plan și de care va beneficia municipiul Dej în mod direct vizează modernizarea tronsonului de cale ferată Coșlariu- Dej-Suceava și Autostrada Nordului, tronsoanele Baia Mare-Dej-Bistrița. „Din punctul nostru de vedere, Dejul a fost, este și va rămâne un important nod pentru infrastructura de transport din România, atât din punct de vedere rutier cât și feroviar. Din punct de vedere feroviar, ruta Coșlariu-Dej-Suceava are prioritate la finanțare.

În privința Autostrăzii Nordului, de la Baia Mare la Bistrița am scos la licitație trei tronsoane și avem pentru fiecare dintre aceste tronsoane depuse trei oferte. Odată cu desemnarea câștigătorilor, autoritățile locale vor stabili sectoarele prioritare și care impactează major zona”, a menționat Lucian Bode.

Ministrul a arătat că România va beneficia în următoarea perioadă de la Uniunea Europeană de 17 de miliarde de euro pentru investiții infrastructură de transport

Material Comandat de PNL Cluj, Executat de Casa de Editură Napoca SRL, Tiraj 1500 exemplare, Cod Mandatar 11200025

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut