Proiecte de IT finanțate de UE și derulate de UBB în colaborare cu mediul de afaceri

Facultatea de Matematică și Informatică a Universității Babeș-Bolyai coordonează două proiecte de transfer tehnologic realizate în parteneriat cu companii de IT din Cluj, în cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014-2020.

Primul proiect, cu titlul „Platformă software pentru predicția evoluției viitoare a unor indicatori din procese comerciale, bazată pe Big Data şi Data Mining”, se realizează în colaborare cu Optima Group SRL (coordonator) în baza unui contract de finanțare încheiat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, pe o perioadă de 24 de luni. Valoarea totală a proiectului este de 7.308.227,21 lei, din care revine UBB suma de 977.107 lei. Proiectul are ca obiectiv implementarea unui proces de producție nou (dezvoltare software) în vederea realizării Data Seer, un produs informatic capabil să prezică evoluția mai multor indicatori de business, procesul fiind bazat pe activități de CDI (cercetare – dezvoltare tehnologică – inovare) derulate de Optima Group SRL și UBB, respectiv transformarea rezultatelor obținute într-un produs vandabil, în vederea comercializării.

Echipa UBB este formată din cercetători de la Facultatea de Matematică și Informatică, conf. dr. Simona Motogna, prof. dr. Anca Andreica, asist. drd. Florentin Bota, asist. drd. Bogdan Mursa, respectiv lect. dr. Darius Filip de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, cu sprijinul și implicarea Centrului de Transfer Tehnologic și Cognitiv, prin contribuția directorului Gabriela Crișan.

Cel de-al doilea proiect, intitulat „Sistem integrat pentru automatizarea proceselor de afaceri utilizând Inteligența Artificială”, se desfășoară în colaborare cu Endava România SRL (coordonator), în baza unui contract de finanțare încheiat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Valoarea totală a proiectului este de 17.531.050,82 lei, din care revine UBB suma de 4.177.507,21 lei.

Conform celor anunțate de reprezentanții universității clujene, obiectivul proiectului este realizarea unui serviciu optimizat în mod semnificativ (inovare de produs) în cadrul companiei Endava România SRL. Proiectul își propune proiectarea, dezvoltarea, testarea și optimizarea a două demonstratoare și a unui prototip de sistem integrat ce permit automatizarea proceselor de afaceri utilizând metode inovative de interacțiune cu utilizatorii prin intermediul Inteligenței Artificiale. În cadrul proiectului, echipa Universității Babeș-Bolyai va coordona activitățile de cercetare orientate pe descrierea și interogarea proceselor de afaceri, precum și activitățile de cercetare orientate pe modele de învățare automată și analiza datelor.

Echipa UBB este formată din cercetători de la Facultatea de Matematică și Informatică (conf. dr. Adrian Sterca, conf. dr. Camelia Chira, conf. dr. Virginia Niculescu, lect. dr. Darius Bufnea, lect. dr. Camelia Chisălița-Crețu), Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (prof. dr. Robert Buchmann si prof. dr. Gheorghe Silaghi), Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației (lect. dr. Silviu Matu), cu sprijinul Centrului de Transfer Tehnologic și Cognitiv (director Gabriela Crișan).

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut