Proiect sportiv destinat tinerilor cu nevoi speciale

Asociația Club Sportiv Caiac SMile, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția a Copilului Cluj demarează proiectul „Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret”, SMile 2 Sport. Este un proiect sportiv destinat tinerilor, în special celor cu nevoi speciale, care se va desfășura în Cluj-Napoca în perioada 9 august – 10 octombrie.

În această perioadă, tinerii vizați de program, alături de tineri de toate vârstele și din toate mediile sociale, vor putea practica sporturi în aer liber, precum caiac (pe lac), tenis de masă, tenis de câmp și baschet, asociația propunându-și să contribuie la combaterea riscului de excluziune socială, să îi convingă pe tineri să se desprindă de viața online în care unii dintre ei sunt captivi și să adopte un mod de viață mai sănătos.

„Pentru adolescenți, în general, și pentru cei cu dizabilități, în special, practicarea unui sport, indiferent care este el, reprezintă terapie fizică, dar și psihică. Activitățile sportive dezvoltă încrederea de sine, deschid noi orizonturi spre socializare și creează o stare generală de bine” – consideră cei de la Asociația Caiac Smile. Aceștia au început, inițial, doar în Satu Mare, derularea unor astfel de programe. Au început cu sportul la care este campion inițiatorul programelor, Ionuț Stancovici, respectiv caiac, și au continuat cu schi. Rezultatul: mai multe pârtii de schi din România, printre care și cea din Feleac, au fost și urmează să mai fie dotate cu scaune speciale cu ajutorul cărora persoanele cu dizabilități să poată schia.

Acum au simțit că e momentul să se ”extindă” și la alte sporturi, într-un proiect mai amplu, alături de autoritățile clujene.

„Curajul și neînfricarea acestor oameni, dovedite la ieșirile pe apă cu caiacul, au demonstrat că nu există bariere psihologice și sociale pentru integrarea în comunitate, în natură, cu ajutorul sportului, pentru oamenii cu nevoi speciale. La fel mi-au mărturisit că au simțit și antrenorii speciali de baschet și tenis pe care i-am întâlnit la Cluj” spune Ionuț Stancovici, inițiatorul proiectului.

Activitățile sportive vor fi intercalate cu activități de dezvoltare a deprinderilor de viață educative, independente și de ocrotire a mediului, prin programe de curățare a lacurilor și malului râurilor.

Scopul proiectului constă în protejarea și promovarea egalității de șanse și tratament în rândul tinerilor, inserția sau reinserția copiilor și tinerilor în societate prin sport și depășirea barierelor impuse de situația socială a fiecăruia dintre ei.

Caiac SMile este o asociație non-profit înființată în 2018 cu scopul de a promova sportul și un mod de viață sănătos și echilibrat, conform principiului „Mens sana in corpore sano”. Asociația oferă posibilitatea de a practica activități sportive precum caiac, gimnastică și schi persoanelor cu nevoi speciale, copiilor proveniți din medii defavorizate, copiilor instituționalizați și persoanelor cu dizabilități.

Ionuț Stancovici, originar din Satu-Mare, este caiacist de peste un deceniu. În 2018 a decis să facă cunoscut acest sport și publicului larg și să-i atragă pe tineri, mai ales pe cei defavorizați, către caiac, și a înființat Asociația Club Sportiv Caiac SMile. Tot din 2018 este antrenorul lotului național de caiac slalom juniori. Copiii antrenați de el au participat la o competiție internațională de mare anvergură – ICF Canoe Slalom World Ranking Race Solkan 2021. Datorită punctelor acumulate în acest concurs, România s-a calificat la Campionatul Mondial de la Trencen, Slovenia, care a avut loc în luna iunie, anul acesta. În anul 2019 a devenit arbitru european și mondial la caiac slalom.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut