Proiect lansat la Cluj-Napoca: finanțări pentru studenții cu idei de afaceri

Municipiul Cluj-Napoca a găzduit, joi, unul dintre cele mai mari evenimente de inovare din Europa Centrală și de Est, Innowave Summit. Conferința, organizată de Forumul de Afaceri Bulgar (Varna), C-EDU Cluster de Educație (Cluj-Napoca) și municipalitatea clujeană în parteneriat cu Municipiul Varna, a avut loc în cadrul activităților strategice ale primei platforme pan-europene de colaborare și stimulare a start-up-urilor din Europa și din lume, Platforma Startup Cities, în care cele două orașe, Varna și Cluj-Napoca, funcționează ca membri fondatori.

În prezența comisarului european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, a președintelui Comitetului European al Regiunilor, Apostolos Tzitzikostas și a unora dintre cei mai inovatori primari din Europa, Innowave Summit a evidențiat cum funcționează două orașe europene împreună pentru a aduce Tineretul și Educația la următorul nivel: Varna și Cluj-Napoca. „Pe de-o parte doresc să adresez multe mulțumiri pentru realizările deja concretizate, iar pe de altă parte vreau să subliniez cât de orientată spre viitor este viziunea voastră. Dacă astăzi ne dorim să fim mai bine pregătiți pentru crizele viitoare, dacă vrem să găsim soluții pentru tranziția digitală și ecologică- soluții pentru viața de zi cu zi a cetățenilor-, trebuie, fără îndoială, să investim în inovare. Aceasta pornește de la nivel local, toți actorii care fac parte din acest ecosistem trebuie să conlucreze. Universitățile și primăriile au un rol cheie în acest proces. Împreună trebuie să conturăm viitorul politicii europene de inovare. Ceea ce înseamnă că Europa este un lider în domeniul ştiinței, Europa deține sectoare industriale foarte puternice. Este momentul să ne unim forțele și să avem o nouă agendă europeană a inovării, cu două obiective principale. Şi Cluj Napoca ne oferă un exemplu în ceea ce privește parcursul de urmat. Pe de-o parte trebuie să investim în domeniile strategice, benefice pentru cetățeni: energie, cultură, transport, agricultură iar pe de altă parte trebuie să conectăm diferitele ecosisteme regionale pentru a construi un ecosistem pan-european al inovării. De aceea mesajul domnului primar Emil Boc în Cluj Napoca este atât de puternic. Aici vin primari din alte țări membre ale Uniunii Europene. Acesta este singurul mod de a reuși: lucrând împreună, aducând comunitățile laolaltă, investind în talentele pe care le avem, asigurându-i că orașul Cluj Napoca, România, Europa este casa lor. Un mesaj pe care, alături de domnul primar Emil Boc, îl transmitem astăzi tuturor” , a precizat comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel. La rândul său, preşedintele Comitetului European al Regiunilor, Apostolos Tzitzikostas a transmis că summit Innowave ce se desfășoară în aceste zile la Cluj Napoca are o însemnătate deosebită.

„Este o mare onoare și un privilegiu să mă aflu aici în Cluj Napoca, oraşul care este capitala IT-ului din România și unul dintre cele mai vibrante, deschise și curate orașe din România. Aș dori să felicit administrația Boc, care este de departe una dintre cele mai de succes administrații municipale din Europa, pentru munca impresionantă pe care a depus-o până acum în multe aspecte ale vieții cotidiene, precum și în sectorul IT. Trebuie să recunosc că acest summit Innowave ce se desfășoară în aceste zile la Cluj Napoca are o însemnătate deosebită. Noi, cei de la Comitetul European al Regiunilor, susținem întru totul aceste eforturi pentru că trebuie într-adevăr să facem următorul pas către un ecosistem pan european, care însă va debuta de la nivel local, cu implicarea primarilor, a regiunilor din întreaga Europă. Așa ne vom putea atinge obiectivele. Trebuie să îi mulțumesc și să o felicit pentru munca extraordinară pe doamna comisar Gabriel, alături de care am cosemnat, în calitate de Comitet European al Regiunilor, un plan de acțiune în domeniul inovării. Cred cu tărie că, unindu-ne forțele, la nivelurile european, național, regional și local, vom putea să ne atingem țelurile. În cele din urmă, doresc să anunț intenția orașului meu, Tesalonic, fiind guvernator al Macedoniei Centrale cu capitala la Tesalonic, intenția de a investiga posibilitatea ca acest oraș să devină cel de-al treilea pilon de bază în cadrul Innowave. Împreună cu România și Bulgaria consider că Grecia ar trebui să aibă o poziție în această inițiativă deosebit de importantă pe care domnul primar Emil Boc a demarat-o. Vom fi aici pentru a discuta aceste aspecte, la urma urmei suntem de acord împreună cu domnul primar că Tesalonic și Cluj Napoca vor deveni orașe înfrățite în următoarele luni. Vă mulțumesc foarte mult”, a spus Apostolos Tzitzikostas. Primarul Emil Boc a afirmat că evenimentul este unul extrem de important pentru viitorul Clujului, viitorul României, dar și al Europei pentru că abordează cele mai importante probleme cu care ne confruntăm astăzi. „De la independența energetică pe care trebuie să ne o asigurăm față de Rusia, până la problemele de mediu, o mai bună sănătate și educație în orașele și comunitățile noastre. Inovare înseamnă soluții pentru o viață mai bună pentru cetățeni. Inovare înseamnă mai multe locuri de muncă bine plătite. Pentru aceste lucruri facem aceste evenimente de a aduce mai multe investiții, fonduri europene și locuri de muncă mi bine plătite. A făcut o propunere pe care comisarul Mariya Gabriel a acceptat-o s-o ducă la nivel european și anume să finanțăm în interiorul universităților start-up pentru studenți. Adică studenții care vin cu idei creatoare să primească bani cu care să-și dezvolte idea și să creeze locuri de muncă”, a spus Boc.

Printre obiectivele conferinței se numără lansarea platformei Europe Goes Local, oferirea de spațiu și timp pentru delegațiile naționale și regionale pentru a crea planuri de activități care să susțină activitatea locală de tineret și discutarea ofertei de bază de muncă pentru tineret și rolul municipalităților în furnizarea acesteia în contextul ecosistemelor benefice pentru tineri la nivel local și utilizarea Cartei europene a muncii locale pentru tineret și a altor instrumente europene ca instrumente. În cadrul evenimentului a fost semnat simbolic protocolul de constituire a Ascociației Rețelelor Fostelor Capitale de Tineret ( The Network of the formerEuropean Youth capitals).

Obiectivele Green Deal Going Local sunt: să împuternicească liderii locali și regionali din Europa să ia măsuri privind schimbările climatice; să accelereze absorbția fondurilor UE de către autoritățile locale și regionale și să sporească livrarea proiectelor durabile finanțate de UE în comunitățile locale din Europa; prezentarea modului în care regiunile, orașele și satele UE conduc eforturile de adaptare și de atenuare a schimbărilor climatice; să schimbe și să îmbunătățească procesul de elaborare a politicilor UE, astfel încât să ofere o voce mai puternică orașelor și regiunilor, pentru a fi mai eficace în punerea în aplicare a Pactului ecologic european și pentru a asigura îndeplinirea obiectivelor UE privind schimbările climatice.

C.P.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut