Proiect european de mobilitate globală, lansat de o asociație românească de protecție a consumatorilor

În urmă cu 30 de ani a fost emisă O.G. nr 21/1992 privind Protecția Consumatorilor în România, aceasta fiind o premieră absolută în Estul Europei, iar cu această ocazie aniversară asociația InfoCons, membru în Organizației Mondiale Consumers Internațional, a lansat Proiectul European de Mobilitate Globală (www.consumers-protection.org) privind accesul cetățenilor la numerele de urgență/utile de pe teritoriul fiecărei țări.

Aplicația InfoCons este disponibilă și în limba engleză, pentru orice sistem de operare IOS, Android și Huawei și pune la dispoziția utilizatorilor următoarele informații: * acces la numerele de urgență la nivel județean, național și internațional, apelabile direct din aplicație * acces la alertele europene privind produsele agroalimentare și non-alimentare, actualizate în timp real * timpii de așteptare în punctele rutiere de frontieră din România * lista cu unitățile de cazare clasificate și a agențiilor de turism licențiate * scanarea codului de bare al etichetei unui produs și traducerea instantă a informațiilor de pe etichetă; în baza de date a aplicației există peste 2 miloane produse * tipurile și numericul de E-uri (aditivi alimentari) din produsele alimentare * rating la produsele alimentare, formulat de consumatori * alergenii, ingredientele, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare și caloriile din produsele alimentare * distanța de alergare, mers sau pedalat, pentru arderea caloriilor din produsul scanat.

În cei 19 ani de existență, InfoCons, înființată în 2003, a recepționat 432.465 reclamații, prin telefon, e-mail, poștă sau pe site-ul organizației în domenii ca servicii bancare, de telefonie, internet, cablu, energie electrică și gaze, alimente, schimb valutar, practici comerciale, servicii turistice, servicii medicale etc. De asemenea, asociația a derulat 1.000 de campanii de educare și informare pe teme legate de protecția consumatorilor, mediu, sănătate, energie, servicii financiar-bancare și nebancare, telecomunicații, turism, siguranța alimentară, jocuri de noroc, protecția datelor cu caracter personal, proprietate intelectuală. Prin proiectele sale, InfoCons a sprijinit 250.000 de persoane cu dizabilități, peste 1.000.000 de copii și peste 1.800.000 de vârstnici. În prezent, asociația are peste 600.000 de membri simpatizanți.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut