Proiect de susţinere a producătorilor agricoli locali

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) a propus Guvernului un proiect pentru susţinerea producătorilor agricoli locali, denumit De Origine Românească (DOR), cu ajutorul căruia fermierii vor putea garanta că produsele lor sunt fabricate folosind materie primă românească.

Proiectul propune introducerea în România a unei scheme de certificare voluntară, la care vor avea acces toţi producătorii şi procesatorii români care doresc să devină mai competitivi în piaţă, să se integreze mai bine în lanţul alimentar, să crească valoarea adăugată a produselor şi să îi ajute în mod transparent pe consumatori în procesul de achiziţie a bunurilor alimentare.

Schema de certificare voluntară implică Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării ca autoritate competentă şi se va baza pe o metodologie conformă cu practicile europene în materie. Atestatul oferit producătorului român la finalul procedurii de certificare voluntară îl va ajuta pe acesta să demonstreze că foloseşte materie primă locală în procesul de fabricaţie şi pe consumator să decidă în deplină cunoştinţă de cauză. CDR cconsideră că schema de certificare voluntară va avea impact pozitiv imediat asupra micilor afaceri locale iar pe termen lung asupra economiei româneşti.

Un studiu efectuat de CDR arată că aproape un sfert din respondenţi consideră că „lanţurile de aprovizionare locale sau scurte” (24%) asigură sustenabilitatea producţiei şi sunt importante pentru consumatori.

Proiectul ”De origine românească” a fost trimis spre analiză Ministerului Agriculturii şi Guvernului României.

Schemele de certificare voluntară, utilizate în multe state europene
„Analiza efectuată (de CDR – n.r.) a arătat că lipsa unor mecanisme de protecţie a producătorilor români are un profund impact negativ la nivel economic iar statisticile confirmă pe deplin acest lucru. Conform unui Raport dat publicităţii de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, România a încheiat anul 2020 cu un deficit de peste 3,1 miliarde euro în comerţul cu produse agroalimentare pe relaţia cu statele membre UE, cu peste 30% mai mare decât în 2019, aceasta în condiţiile în care consumatorii români au devenit tot mai interesaţi să cumpere produse româneşti dar au o dificultate în a descoperi câtă materie primă de origine românească există în ceea ce achiziţionează”, se menţionează într-un comunicat al CDR.

Aceeaşi cercetare a arătat că multe state dezvoltate din Uniunea Europeană folosesc pe scară largă „schemele de certificare voluntară” pentru a proteja interesele producătorilor şi procesatorilor locali. Un studiu realizat de ”Arete? – Research and Consulting in Economics”, efectuat pentru Comisia Europeană, indică faptul că în Europa funcţionează 441 de scheme şi subscheme de certificare voluntară a produselor agricole şi alimentare, 424 fiind valabile în statele membre UE şi 17 în state non-membre UE. „Germania prezintă cel mai ridicat număr de scheme cu 107, urmată de Italia cu 52 de scheme şi Spania cu 49 de scheme. În Austria, de exemplu, schema de protejare a intereselor producătorilor locali se numeşte etichetă de calitate şi este esenţială pentru consumatori în cazul achiziţiei de ouă, carne de pasăre, carne de vită au porc, lapte, brânză, unt şi cârnaţi.”, se mai spune în comunicatul Colaiției.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României este o iniţiativă privată, apolitică, alcătuită din organizaţii ale mediului de afaceri din România, cum ar fi AmCham, AOAR, CNIPMMR, Confederaţia Concordia, Consiliul Investitorilor Străini, Fundaţia Romanian Business Leaders, Camera de Comerţ Româno-Franceză sau Camera de Comerţ România – Germania.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut