Proiect de cercetare în politici de sănătate lansat de UBB și MSD România

Departamentul de Sănătate Publică al Universității Babeș-Bolyai și MSD România au anunțat, vineri, lansarea unui proiect de cercetare în politici de sănătate care va analiza modul în care îmbunătățirea nivelului de alfabetizare în domeniul cancerului poate contribui la reducerea inechităților în tratarea acestei afecțiuni.

„Inițiativa este susținută prin Programul Global de Granturi al MSD privind politicile de sănătate în domeniul cancerului, va primi o finanțare în valoare de 50.000 de dolari și se încadrează în direcțiile strategice ale Universității Babeș-Bolyai privind politicile publice și cercetarea avansată în domeniul sănătății, direcții concretizate prin crearea programului UBBMed, ca parte a UBB School of Health. Programul este focalizat pe cercetare avansată, care să ducă la aplicații inovative (produse/ tehnologii/ servicii), iar în acest proces va contribui la formarea continuă în domeniu.  Cadrul general de lucru este modelul bio-psiho-social, în paradigmele unor abordări validate științific și personalizate, în contextul tehnologiilor și al analizelor de tip «smart»” – informează UBB.

Proiectul „Îmbunătățirea alfabetizării în domeniul sănătății prin crearea de politici și acțiuni care vizează reducerea inechităților legate de cancer în România” își concentrează atenția atât pe serviciile oferite în cadrul sistemului de sănătate, cât și pe factorii sociali care influențează deciziile pacienților cu privire la diagnostic, cu accent pe nivelul de alfabetizare în domeniul cancerului. Proiectul va fi implementat prin colaborarea cu parteneri din sectorul public și privat și prin consultarea pacienților și a organizațiilor care activează în domeniul prevenției cancerului. Acțiunile proiectului vor include sensibilizarea publicului cu privire la importanța alfabetizării în domeniul sănătății, furnizarea de informații și resurse, precum și sprijinirea pacienților în luarea deciziilor și accesarea serviciilor de îngrijire.

„Alfabetizarea în sănătate este un determinant social al sănătății, cu un rol cheie în reducerea inechităților privind accesul la servicii de sănătate. Un nivel bun de alfabetizare este important pentru individ, dar și pentru societate, întrucât permite fiecărei persoane să identifice, înțeleagă și utilizeze informațiile necesare pentru luarea unor decizii adecvate privind sănătatea personală și a celor apropiați, să acceseze la timp serviciile medicale de care are nevoie. Pentru MSD, creșterea nivelului de cunoștințe în rândul pacienților, a populației în ansamblu, constituie una dintre principalele direcții de acțiune la nivel național, în linie cu viziunea companiei, conform căreia alfabetizarea în sănătate poate îmbunătăți și salva vieți. Ne bucurăm că există parteneri locali ce rezonează cu această temă importantă și că putem susține o prestigioasă instituție academică, UBB, să implementeze acest proiect, inovativ în context local, ce poate contribui la consolidarea ecosistemului de sănătate românesc”, declară Marcelo Pascual Morales, Managing Director MSD România & Republica Moldova, citat într-un comunicat al UBB.

Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 12 luni, până în luna decembrie a anului curent și este finanțat ca urmare a câștigării unei competiții lansate de Divizia de Oncologie din cadrul MSD, prin apelul anual al Programului de Granturi privind politicile de sănătate din domeniul cancerului.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut