Program de master european în Cybersecurity la UBB

Consorțiul CYBERUS, la care Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este partener, se numără printre câștigătorii anunțați de Comisia Europeană, în urma selecției programelor de masterat european Erasmus Mundus, finanțate pentru următorii șase ani.

Inițiat de Universitatea Bretagne-Sud (Franța) și organizat împreună cu Universitatea Liberă din Bruxelles (Belgia) și Universitatea din Luxemburg, programul, care angajează într-un ecosistem IT de cybersecurity mai mulți parteneri (universități, firme, agenții naționale etc.), va consta în specializarea, în mai multe universități europene, în domeniul securității cibernetice, a 100 de studenți-masteranzi selectați în urma unui concurs internațional desfășurat în patru sesiuni de admitere succesive. În calitate de partener, UBB va participa la activitățile didactice și de cercetare, va co-organiza școlile de vară ale masteratului și va contribui la dezvoltarea relației consorțiului cu mediul economic și instituțional – anunță reprezentanții universității.

„Școala clujeană de informatică este cea mai mare din țară, în cadrul acesteia dezvoltându-se multe priorități naționale. UBB a început de mai multă vreme să-și concentreze un ecosistem de IT, capitalizând pe avantajele competitive pe care le are, la nivel național și internațional, în Inteligența artificială,  Big data/ data mining/ high performance computing, Realitate virtuală, Roboterapie, Digitalizare strategică și Tehnologie blockchain. De asemenea, recenta includere a UBB în EIT Digital confirmă maturizarea și forța ecosistemului UBB în tehnologia informației (IT). Cybersecurity este o temă  fundamentală astăzi, așa că multe universități s-au angajat în realizarea acesteia. UBB, la rândul său, a inițiat deja un Centru și un Program în domeniu, dar, ancorarea în formarea europeană duce cu siguranță programul la cele mai noi practici internaționale în domeniu”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, exprimându-și totodată speranța ca un număr consistent dintre studenții acestui program european „să fie din țară”.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut