Program de educație media a copiilor și adolescenților din România

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și UNICEF în România au demarat un parteneriat prin intermediul căruia copiii și adolescenții din România vor dobândi competențe media care să susțină dezvoltarea acestora și a unei generații de cetățeni care participă activ la viața civică.

Demersul este parte a Programului de Educație Media al CJI, care abordează o formă de educație esențială și urgentă pentru tineri, „mai ales în contextul pandemiei de COVID-19, când informațiile falsificate și dezinformarea au atins cote alarmante”.

UNICEF a anunțat că sprijină CJI în dezvoltarea unui model complex pentru creșterea competențelor de educație media ale elevilor și ale profesorilor, prin module de instruire dedicate și materiale de învățare și predare create special pentru acest program. Printre componentele parteneriatului se numără și organizarea unei activități didactice de educație media pentru elevi și profesori, pe modelul World’s Largest Lesson, implementat cu succes de UNICEF în ultimii ani, cu zeci de mii de elevi și mii de profesori beneficiari. „Zeci de mii de copii și tinerii din România vor înțelege, prin organizarea acestei activități, importanța informării corecte și felul în care pot să interacționeze critic și responsabil cu media, creând o imunitate parțială la efectele dezinformării” – precizează UNICEF.

În perioada următoare, CJI și UNICEF au anunțat că vor desfășura activități de instruire în zona educației media a membrilor Consiliului Național al Elevilor și a celor din Boardul Copiilor din România, iar tinerii formați vor disemina informații despre educația media către colegii lor.

În luna mai a acestui an, CJI, cu sprijinul Romanian-American Foundation și UNICEF, va organiza o conferință națională de educație media, destinată profesorilor, elevilor, precum și altor actori din societatea civilă. În cadrul aceluiași parteneriat, CJI și UNICEF vor organiza sesiuni de discuție privind evoluția educației media cu inspectorii școlari pentru limba și literatura română.

Potrivit unui studiu CJI privind abilitățile de interacțiune și de utilizare media ale tinerilor (14-19 ani), majoritatea (90%) utilizează Internetul ca sursă primară de informații. Tinerii cred informațiile care sunt clare și ușor de înțeles (77%), dacă vin dintr-o sursă de încredere (75%), provin de pe Internet (50%) și dacă nu le contrazic convingerile (69%).

„După un an în care pandemia de COVID-19 a făcut ravagii, e mai clar ca niciodată că este nevoie de educație media pentru copii și tineri, de acțiune pentru a preveni răspândirea informațiilor false și a promova diseminarea rapidă a informațiilor fundamentate științific”, declară reprezentantul UNICEF în România, Pieter Bult. În opinia sa, trebuie acționat acum pentru a opri „pandemia de informații false” care, „pentru că afectează încrederea în medicină și știință, pun în pericol sănătatea și viețile copiilor”.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut