Prognoză: Inflație aproape de 10% în acest an

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, instituție care, de regulă, nu se înșeală privind evoluția economiei românești, a scăzut la 4,3% prognoza de creştere economică pentru acest an, de la 4,6% cât era estimarea anterioară.

Elementele luate în calcul de Comisie sunt şocul inflaţionist din ultimul trimestru al anului trecut şi valul 5 al pandemiei, dar nu și declanşarea unui conflict armat în Ucraina.
Produsul Intern Brut pentru acest an este estimat la 1.315 miliarde de lei în preţuri curente. Pentru valoarea adăugată brută din industrie este estimată o majorare cu 4,1%, în scădere cu 0,3% faţă de varianta din prognoza anterioară. În construcţii este prognozată o majorare a valorii adăugate brute de 9,6%, în creştere cu 0,6% faţă de prognoza de toamnă. In servicii se ewstimează o scădere a valorii adăugate brute de 0,3%.

Comisia mai apreciază că, în acest an, consumul final îşi va încetini creşterea la 3,6%, de la 5,3% în 2021, iar investiţiile (formarea brută de capital fix) vor crește cu 9,1%, faţă de 5,1% în anul precedent.
Prognoza indică o inflaţie de 9,5% la sfârşitul anului, și o medie anuală a inflației de 9,9%.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut