Prognoză, final 2022: Inflație de peste 8% și un curs mai mare de 5 lei/euro

Asociația specialiștilor în investiții CFA România estimează o creştere economică de numai 2,3% pentru acest an, în scădere abruptă faţă de anticipaţiile anterioare.

Potrivit unui comunicat al CFA Romania, indicatorul de încredere macroeconomică al Asociaţiei a rămas constant, la valoarea de 40,9 puncte. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 8,43%.
Privind cursul de schimb euro/leu, se anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni comparativ cu valoarea actuală. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0048 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0584 lei pentru un euro.
Organizaţia precizează că este de remarcat reducerea, în continuare, a ponderii celor care cred că preţurile proprietăţilor imobiliare rezidenţiale din marile oraşe vor creşte în următoarele 12 luni, concomitent cu majorarea ponderii participanţilor care considera că preţul va scădea. În acelaşi timp, 73,9% dintre participanţii la sondaj consideră preţurile proprietăţilor rezidenţiale din principalele oraşe ca fiind supraevaluate.
Privind deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022, valoarea medie a anticipaţiilor a crescut la 6,9% din PIB. Evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2022, s-a redus la 2,3% faţă de 5,9% cât era prognozat anterior. Reamintim că, la începutul acestei luni, și Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a revizuit în scădere la 2,9% estimarea de creştere a economiei româneşti pentru acest an, de la 4,3% cât previziona anterior.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut