Prognoză: Cursul ajunge la 5 lei/euro, iar șomajul crește

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România – organizatia profesionistilor in investitii – a crescut în septembrie faţă de luna anterioară cu un punct procentual până la valoarea de 34,3 puncte, dar rămâne mult sub nivelul din anul trecut.


Privind cursul de schimb euro./lei, 96% dintre participanţii la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), neexistând nicio opinie de apreciere a leului. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9284 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este practic 5 lei/euro.
Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (octombrie 2021/octombrie 2020) a înregistrat o valoare medie de 2,87%. Este de remarcat
și că 64% dintre respondenți anticipează majorarea primei de risc (măsurată prin CD) a României în următoarele 12 luni.
Din luna aprilie a acestui an, în sondaj au fost adăugate şi întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naţionale, iar cea mai mare parte a respondenţilor (52%) anticipează că durata impactului economic al coronavirusului se va resimţi puternic până în trimestrul III al anului 2021.
Totodată, priv
ind rata şomajului, anticipațiile vizează o valoarea medie de 6%.
De asemenea, 56% dintre participanţi
consideră că adoptarea modalităţii de muncă remote are un caracter permanent, ceea ce va avea un impact de creştere a cererii de proprietăţi rezidenţiale.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică a fost lansat de Asociaţia CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut