„Profesiunea Doamnei Warren”: O capodoperă controversată pe scena clujeană

 

În data de 30 mai, la ora 19:00, Casa de Cultura a Studenților din Cluj-Napoca găzduiește un spectacol de excepție: „Profesiunea Doamnei Warren”, o piesă scrisă de celebrul dramaturg George Bernard Shaw. Aceasta este o producție remarcabilă, adusă pe scenă de o echipă artistică deosebită, fiind nerecomandată persoanelor sub 16 ani din cauza tematicilor mature și provocatoare.

Distribuția și echipa artistică

Spectacolul beneficiază de o distribuție strălucită, în frunte cu Maia Morgenstern în rolul principal, alături de Cristina Dembinski sau Mihaela Velicu, Claudiu Istodor, Tudor Istodor, Avram Birau sau Mircea Constantinescu și Ion Lupu. Traducerea, regia și scenografia sunt realizate de Claudiu Istodor, iar ilustrația muzicală este semnată de Tudor Aaron Istodor, completând astfel o echipă artistică de top.

Despre piesa lui Shaw

Scrisă în 1893, piesa „Profesiunea Doamnei Warren” a fost cenzurată timp de opt ani și a avut premiera la Londra în 1902, unde a stârnit indignarea publicului datorită conținutului său controversat. Povestea se învârte în jurul relației complexe dintre doamna Kitty Warren, matroana unui bordel, și fiica ei, Vivie, școlită la Cambridge. Printr-o abordare incisivă și plină de umor, Shaw explorează tematici precum sexul, dragostea, banii, cariera și moralitatea, demascând ipocrizia și decadența societății de bon ton.

Doamna Warren, împreună cu partenerul ei de afaceri, Sir George Crafts (interpretat de Claudiu Istodor), administrează diverse bordeluri în marile orașe europene. În contrast, fiica ei, Vivie, are viziuni total diferite asupra vieții și nu acceptă profesiunea mamei sale. Conflictul dintre cele două dezvăluie tensiuni profunde, fiecare încercând să-și impună punctele de vedere asupra celeilalte.

Istoria controversată a piesei

„Profesiunea Doamnei Warren” este una dintre cele trei „piese neplăcute” ale lui Shaw și a avut premiera absolută într-un club de teatru din Londra în 1902. Interzisă vreme de 32 de ani, piesa a provocat reacții puternice și a dus la arestarea întregii trupe care a jucat-o în 1905, la New York, precum și la judecarea și condamnarea producătorului.

Piesa a primit avizul pentru a putea fi jucată de un teatru profesionist abia după ce autorul ei a câștigat premiul Nobel, fiind recunoscută pentru critica sa acerbă la adresa imoralității societății engleze, ascunse sub aparențe false și ipocrite.

O abordare curajoasă

În această piesă, Bernard Shaw tratează cu îndrăzneală una dintre cele mai vechi meserii din lume: prostituția. Personajul doamnei Warren, o fostă prostituată devenită matroană de bordel, încearcă să-și ascundă trecutul și prezentul pentru a proteja imaginea sa în fața fiicei sale.

Prin acest spectacol, publicul este invitat să reflecteze asupra tematicilor dificile și să exploreze adâncimile relațiilor umane și ale moralității. „Profesiunea Doamnei Warren” rămâne o piesă de teatru relevantă și provocatoare, aducând pe scenă întrebări esențiale despre societate și identitate.

Nu ratați ocazia de a viziona această producție impresionantă joi, 30 mai, de la ora 19:00, la Casa de Cultura a Studenților din Cluj-Napoca. Pregătiți-vă pentru o seară de teatru care vă va provoca și inspira în egală măsură.

Mara A. MUNTEAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut