Profesioniștii în investiții contrazic BNR: Inflația rămâne de două cifre în acest an

Analiştii organizaţiei profesioniştilor în investiţii CFA România consideră că inflaţia va rămâne de două cifre până la finalul acestui an, ei anticipând o rată de 10,27%, în contradicție cu previziunile Băncii Naționale a României, care estimează o inflație de o singură cifră în trimestrul III al acestui an.

Analiştii CFA mai estimează o încetinire a creşterii Produsului Intern Brut la 3,8% în 2023, faţă de 5,9% în anul precedent, în timp ce deficitul bugetar se va reduce la 5,5% din PIB, de la 6,7% în 2022. De asemenea, ei prevăd un curs euro/leu de 5,0636 lei, și un ROBOR la 3 luni de 7,33%.

Pe de altă parte, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei a crescut cu 4,2 puncte, la 37,9 puncte, situaţie datorată majorării cu 1,3 puncte a componentei de condiţii curente și creşterii cu 5,6 puncte a componentei de anticipaţii. Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări privind condiţiile curente, referitoare la mediul de afaceri şi piaţă muncii, precum şi la anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut