Prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu: Legea Cancerului, pregătită pentru a fi pusă în circuitul parlamentar

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, Cluj-Napoca a organizat în aceste zile o serie de manifestări menite să ducă la o mai bună informare și educare a pacienților. Evenimentul a avut loc în contextul săptămânii europene de luptă împotriva cancerului, marcată anual în perioada 25- 31 mai, acesta fiind un prilej de sporire a conștientizării privind prevenirea cancerelor, accesul la tratament și susținerea pacienților și supraviețuitorilor cancerului.

În 2022, campania se va concentra asupra rolului pe care fiecare îl are în accelerarea implementării Planului European de Combatere a Cancerului (#EUCancerPlan). La nivel național, lansarea Planului European a determinat intensificarea luptei împotriva acestei maladii, aducând laolaltă autoritățile, pacienții, medicii și industria.

„În momentul de față, grupul de specialiști care a participat la realizarea Planului Național de Combatere a Cancerului a completat documentul cu feedback-ul primit din partea tuturor factorilor interesați din domeniul sănătății, acesta fiind construit pe pilonii Planului European de Combatere a Cancerului. ”Toți participanții au căzut de acord că este cea mai bună formă de până acum și suntem în etapa în care pregătim Legea Cancerului, care să treacă prin Parlament. Săptămâna aceasta ar trebui să o punem în circuitul parlamentar, dacă se poate de urgență. Această urgență rezidă, pe lângă beneficiile pentru pacienți, și din posbilitatea de a accesa fonduri europene. După aprobarea Legii Cancerului, legislația secundară va trebui elaborată de specialiștii Ministerului Sănătății”, a explicat prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, coordonator științific Planul Național de Combatere a Cancerului.

În cadrul dezbaterilor, dr. Cătălin Vlad, managerul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, Cluj-Napoca a declarat că orice afecțiune oncologică presupune o luptă a pacientului împotriva acestei boli. „Noi cadrele medicale, întreg colectivul de la Institutul oncologic formăm o echipă cu fiecare pacient tocmai pentru a-l ajuta să traverseze această perioadă delicată din viața lui. Vrem ca pacienții noștri să fie informați din surse medicale credibile și cu autoritate în domeniu, iar în acest fel să eliminăm informațiile false”, a declarat Cătălin Vlad.

În cadrul dezbaterii organizate de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, medicul Daniela Martin a vorbit despre „Radioterapia parte esențială în schema de tratament a cancerului mamar”, iar prof dr. Mihnea Zdrenghea a prezentat terapii inovatoare în hematologie.

În intervenția sa, Daniela Martin a explicat că radioterapia este unul din factorii cheie în ce privește tratamentul cancerului mamar, alături de chirurgie și chimioterapie. Medicul a subliniat că o parte dintre factorii de risc în apariția cancerului pot fi influențați. Și aici a dat ca exemplu obezitatea, mai ales în perioada de post menopauză. „Obezitatea dacă este asociată cu diabetul zaharat cresc riscul de apariție a cancerului mamar”, a spus Daniela Martin. Alți factori care pot determina apariția cancerului mamar sunt sedentarismul, lipsa alăptării, consumul de alcool, fumatul, tratamentul hormonal, dar și alimentația neadecvată. „Toți acest factori de risc pot fi influențați prin modificarea unor obiceiuri”, a spus specialistul oncolog. Daniela Martin a precizat că există factori de risc pe care nu-i putem influența. „Și aceștia sunt antecedentele personale patologice cum ar fi bolile preinvazive de sân adenoza sclerozantă, carcinomul în situ lobular, dar și anumite aspecte legate de antyecedentele heredo-colaterale. Adică dacă avem în familie persoane cu cancer mamar aceste lucruri ne aduc un risc în plus în apariția bolii la sân”, a spus medicul.

Daniela Martin a mai semnalat că factorii genetici ocupă o pondere de 5-10 la sută în privința riscului de apariție a cancerului de sân.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut