Prof dr. Patriciu Achimaș-Cadariu: România investește prea puțin în prevenția cancerului

România investește în prevenția cancerului numai 20 de euro pentru fiecare persoană, comparativ cu media europeană care este de 102 de euro, spune deputatul PSD de Cluj, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, cel care a inițiat Planul Național Comprehensiv de Control al Cancerului în mandatul de ministru al Sănătății, din 2016.

Potrivit profesorului clujean, cancerul de colon este a treia afecțiune oncologică în România, după cancerul pulmonar și cel mamar, în ceea ce privește mortalitatea. O treime dintre aceste cazuri ar putea fi prevenite prin controale de rutină, însă, din păcate, România investește prea puțin în prevenție.

În anul 2020, în România s-au înregistrat 98.886 cazuri noi de cancer, iar dintre acestea, 13.000 sunt cazuri noi de cancer colorectal (date Globocan).

„Un stil de viață echilibrat, pentru a reduce probabilitatea dezvoltării unui asemenea neoplasm, presupune a nu consuma alcool în exces, a nu fuma (fumatul nu produce doar cancer pulmonar, ci apare ca factor de risc în 10-11 cancere, poate chiar în mai multe), a face mișcare, a avea un indice de masă corporală normal, un regim alimentar echilibrat. Pe lângă toate acestea, avem și screening-ul. Ce înseamnă screening? Înseamnă a pune în evidență mai repede apariția acestor cancere. Un rol esențial ar trebui să-l aibă aici medicul de familie, care să poată accesa un program de profilaxie, cum prevede Planul Național Comprehensiv de Control al Cancerului. Avem în varianta clasică testul care pune în evidență urme de sânge în materiile fecale. Se numește hemocult, există diverse alternative la acesta, dar aceasta e în mod clasic varianta de screening. Înainte de a face colonoscopie, trebuie să găsim un test ieftin, acceptat și acceptabil și din punct de vedere financiar, pe care să-l putem aplica în populația generală” – subliniază prof. dr. Achimaș-Cadariu.

Potrivit acestuia, în cazul populației generale, astfel de investigații sunt recomandate la 50-60 de ani, însă în cazul celor cu risc genetic vârsta coboară la 30-40 de ani.

“Simptomele care ar trebui să ne trimită la medic sunt sângerarea în scaun – un semnal puternic de alarmă. În stadiile avansate, boala dă metastaze: în funcție de localizarea ei, poate să dea metastaze hepatice, pulmonare, o stare de oboseală, probleme cu tranzitul, alternanța constipație-diaree, creșterea în mărime a abdomenului, uneori dureri în zona ficatului. O astfel de tumoră poate să debuteze pur și simplu, fără simptome, cu o scădere a valorii hemoglobinei”, explică chirurgul clujean.

Acesta precizează că, în cancerul de colon, speranța de viață în raport cu stadiul bolii poate fi de peste 90 la sută la 5 ani în stadiile incipiente și să scadă dramatic la stadiile metastatice, însă „noile terapii, dublate de efortul prevenției, ar putea transforma și această boală într-una cronică, una care să dea ani de viață importanți pacienților și o calitate a vieții cât mai bună”.

Cancerul colorectal se află printre cele cinci localizări pe care se concentrează Planul Național Comprehensiv de Control al Cancerului, în care profilaxia este unul dintre pilonii importanți alături de diagnostic și tratament.

„Ne-am propus să schimbăm traseul pacientului, să-l fluidizăm, să facem o articulare între medicina primară – medicul de familie, cea secundară și cea terțiară, cu urmărirea pacientului în mod corespunzător. Aceasta este esența întregului program, de a face reglajele fine între pilonii aceștia care se referă la pacientului oncologic, de la informare, profilaxie, diagnostic precoce, tratament, îngrijiri paliative, fiindcă altfel nu ne atingem scopul. În final, această investiție va fi mult mai mică decât cheltuiala pe care am face-o tratând cazuri avansate, fără a ține cont de suferința pacientelor și pacienților”, declară Patriciu Achimaș-Cadariu.

Deputatul clujean crede că Planul Național Comprehensiv de Control al Cancerului va fi finalizat în următoarea sesiune parlamentară, iar din momentul în care va fi finalizat, „va fi datoria Ministerului Sănătății și a celorlalte entități implicate să îl pună în practică”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut