Prof. dr. Nicolae Hâncu – Premiul de Excelență „Medica Academica” pentru întreaga activitate

Parcursul profesional remarcabil al profesorului clujean dr. Nicolae Hâncu, diabetolog, educator și promotor al alimentației sănătoase, a fost recompensat cu un Premiu de Excelență pentru întreaga activitate, în cadrul celei de-a IX-a ediții a Galei Premiilor de Excelență „Medica Academica”, eveniment organizat de TARUS Media și desfășurat, în 11 decembrie, pentru prima data în format online.

Dr. Cătălin Denciu, medicul rănit grav în incendiul de la secția de ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț, din 14 noiembrie, a primit Premiul de Excelență „Medica Academica” – medici din linia întâi. Când a izbucnit incendiul, medicul a intrat în secția de terapie intensivă încercând să salveze pacienții internați. În prezent este internat la un spital miliar din Belgia, după ce a avut arsuri pe 75% din suprafața corpului. „Simbolul pentru toți medicii din linia întâi este dr. Cătălin Denciu. Este un motiv de admirație și inspirație pe care merită să îl onorăm cu recunoștința noastră”, a spus, în Laudatio, prof. Ioana Grigoraș, care i-a fost coordonatoare de rezidențiat.

Monografia „Pandemia Covid-19 în România. Aspecte clinice și epidemiologice”, apărută la Editura Academiei Române sub coordonarea acad. prof. dr. Victor Voicu, a primit Premiul „Medica Academica” pentru cea mai bună realizare editorială a anului. „Cartea este scrisă de reprezentanți ai școlii medicale românești și cuprinde capitolele care definesc această boală creată de virusul SARS-CoV-2 pe care ar trebui să îl cunoaștem, făcând parte din familia coronavirusurilor, dar nu e chiar așa. E o entitate nouă, știam ceva despre SARS-CoV-1, dar a fost puțin neglijat. Dacă eram mai atenți, am fi făcut un vaccin care se potrivea și pentru actuala pandemie, astfel încât să o putem preveni. Boala o învățăm din mers, pe noi și pe populația umană. Această afecțiune este deosebit de complexă din cauza interacțiunii virusului cu structura ACE2 care se regăsește la nivelul tuturor țesuturilor; aceasta generează o endotelită sistemică, ajunge la nivelul tuturor organelor și cauzează chiar consecința uneori dramatică, o insuficiență multiplă de organ. Aceasta subliniază agresivitatea acestui virus care e considerat mai activ decât precedentul de 10-20 de ori, infectivitatea fiind extrem de mare. Să zicem că este de origine naturală; personal, am dubii și nu sunt singurul. Chiar și genetic s-a demonstrat că are o inserție adăugată în genom, care îl duce spre o asemănare cu HIV și imunosupresia însoțește această boală, ceea ce ne îngrijorează. Comunitatea medicală trebuie să se ocupe doar de sănătatea și bunăstarea omenirii și nu de războaie biologice și de afectări grave ale populației lumii”, a spus acad. prof. dr. Victor Voicu, în discursul de primire a premiului.

Premiul Fundației Cajal pentru cercetare fundamentală a revenit cerc. gr. I Gabriela Anton, de la Institutul de Virusologie „St. Nicolau”, București. Dr. Florin Botea, de la Institutul Clinic Fundeni, București, a primit Premiul “Dan Setlacec” pentru  realizări deosebite obținute în chirurgie.

Premiul de Excelență „Medica Academica” – medic comunicator a fost acordat dr. Virgil Musta, director medical, Spitalul de Infecțioase Timișoara, iar Premiul de Excelență „Medica Academica” – medic român, ambasador în lume, a recompensat activitatea științifică și de cercetare translațională a prof. Dan Duda, Massachusetts General Hospital, autor, împreună cu echipa sa, a numeroase cercetări în domeniul cancerului, radioterapiei și markerilor tumorali. Premiul vine în continuarea proiectului „Medic român, ambasador în lume”, demarat de revista Medica Academica încă din 2010, care a evidențiat activitatea a zeci de medici formați în România, care activează pe meridianele lumii.

Gala Premiilor de Excelență ”Medica Academica” este un eveniment de tradiție, organizat de TARUS MEDIA,  în cadrul căruia sunt premiate realizări deosebite din domeniul sănătăți – chirurgie, cercetare fundamentală, management sanitar, antreprenoriat și business medical, precum și apariții editoriale în domeniul medical.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut