Prof. dr. Anca Dana BUZOIANU: UMF „Iuliu Hațieganu” va susține proiectul de înființare a unui centru de îngrijiri paliative pediatrice, la Cluj

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, din 10 noiembrie 2021, directorul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”, pr. Bogdan Chiorean, spunea, cu mare tristețe, că cel mai tânăr pacient terminal internat aici avea 25 de ani, „o domnișoară în așteptarea momentului logodnei, dar n-a mai fost să fie”. Adăuga apoi că solicitări pentru internare au fost și pentru copii și tineri de 5, de 12 și de 17 ani, „pentru că se moare de boli incurabile la orice vârstă”.

„În 2021, într-un centru universitar precum Cluj-Napoca, nu-i poate sprijini nimeni să aibă ultimele săptămâni liniștite. Să fie un loc în care părinții, chiar de n-acceptă soarta, să-și vadă copiii îngrijiți. Apusul lor nu e deloc strălucitor, pentru că medicina se declară învinsă tocmai în cea mai dificilă perioadă a vieții lor. Nici un spital nu îi mai vrea internați, pentru că terapiile curative s-au terminat, iar internarea nu e justificată.

Centrul de Îngrijiri Paliative «Sfântul Nectarie» poate primi doar pacienți adulți. Închipuiți-vă cum e să fii sunat de un părinte al cărui copil e în stare terminală și urlă după un strop de ajutor specializat și să nu-i poți fi de folos. Ce să-i explici? Să-i dai cu ordinele de ministru peste cap? Credeți că au vreo valoare argumentele raționale când te doare de copilul tău pe care urmează să-l îngropi curând? Avem în gând de câțiva ani să înființăm un centru de îngrijiri paliative pediatrice. La fel, inițiativa e a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Clujului și, la fel, serviciile vor fi 100% gratuite. Ne-am documentat pe tema asta. Abordarea e diferită, copilul nu e un adult mic, ci are cu totul alte nevoi. Unii apropiați au început de ceva vreme să confecționeze diverse produse tradiționale, alții și-au oferit disponibilitatea în a pune la dispoziție spații de expoziție pentru eventuale târguri caritabile. Unii au promis ajutor concret cu bani, alții cu materiale de construcție sau instalații. Știm cum, avem cu ce, dar pentru moment problema gravitează în jurul lui «unde?». (…) Mi-aș dori mult ca acest mesaj să ajungă la decidenții noștri. Eu știu din Scriptură că stăpânirea e numai de la Dumnezeu. Și mai știu un lucru, tot de acolo: că efortul uman singur are rezultate incerte. Așa că facem ce ține de noi și ne lăsăm în grija Lui”.

Dacă mesajul părintelui n-a ajuns la decidenți, prin grija lui Dumnezeu a ajuns la sufletul mare al unui OM care a donat un teren pe care să poată fi construit, în sfârșit, acel centru de îngrijiri paliative pentru copii, pe care părintele și-l dorește, tot din dragoste de oameni, de mai bine de șapte ani.

Întrucât anunțul făcut acum de pr. Bogdan Chiorean, despre demararea proiectului, a stârnit, în spațiul virtual, pe rețelele de socializare, sute și sute de reacții de bucurie și apreciere, am avut curiozitatea de a afla cum este privit acest proiect și în spațiul real, nu doar al reprezentanților Bisericii, ci și al specialiștilor.

Prima care a răspuns solicitării noastre, prof. dr. Anca Dana BUZOIANU, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, nu doar că apreciază inițiativa unui astfel de proiect, ci își declară și totala susținere pentru realizarea lui. Iată:

– Cum privește UMF „Iuliu Hațieganu” inițiativa înființării unui centru de îngrijiri paliative pentru copii, sub patronajul Arhiepiscopiei Ortodoxe, la Cluj-Napoca?

– Îngrijirile paliative joacă, astăzi, un rol extrem de important în managementul bolnavului, mai ales al celor cu boli cronice incurabile și boli terminale și cu atât mai mult în cazul copiilor, care sunt mult mai vulnerabili, iar nevoilor lor sunt mult mai complexe. Personal, în calitate de medic pediatru și cunoscând cât de mare este nevoia pentru un astfel de centru, consider că o astfel de inițiativă este lăudabilă și voi sprijini concretizarea și dezvoltarea acestui proiect.

Sperăm că, atunci când va fi finalizat, și acest centru va intra în circuitul academic și că vom putea desfășura activități educative, care vor veni atât în sprijinul studenților, al viitorilor profesioniști ai sănătății, cât și al micilor pacienți. Ați și consemnat, de altfel, că la inițiativa universității noastre, anul trecut am demarat un parteneriat cu Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Clujului, prin care studenții de la Facultatea de Medicină din cadrul universității noastre, de la specializările Medicină, Asistență Medicală Generală și Balneo-fiziokinetoterapie și Recuperare medicală, urmează cursuri și stagii de practică în îngrijiri paliative.

– Cât de mare apreciați că este nevoia pentru un astfel de centru, dedicat copiilor?

– Îngrijirile paliative constau în ajutarea pacientului care suferă de o boală incurabilă, dar și a familiei acestuia, încă de la momentul diagnosticului, ca să treacă mai ușor prin ea și să aibă o calitate a vieții mai bună. Medicina paliativă presupune un proces complex, o abordare a pacientului din mai multe perspective, atât pe plan fizic, cât și emoțional, social, spiritual și continuă chiar și după pierderea pacientului, asupra familiei acestuia.

Din păcate, cred că în fiecare familie au existat situații în care o persoană dragă a necesitat astfel de îngrijiri și de aceea, nevoia extrem de mare. Din păcate, în România, nu avem suficiente centre pentru toți pacienții care necesită astfel de îngrijiri. Spre deosebire de majoritatea pacienților adulți, îngrijirea paliativă pentru copii durează adesea mai mulți ani. Multe persoane asociază paliația cu cancerul, însă, în cazul copiilor, vorbim și despre tulburări congenitale rare, defecte cardiace inoperabile, boli metabolice sau tulburări neurologice. De aceea afirm că asistența paliativă pediatrică începe cu diagnosticul, nu doar în ultima fază a vieții.

– În ce măsură se va implica UMF „Iuliu Hațieganu” în susținerea centrului de îngrijiri paliative pentru copii?

– UMF „Iuliu Hațieganu” va susține acest proiect prin intermediul specialiștilor săi în Medicină paliativă și prin activități de formare a viitorilor specialiști, din diverse arii de specializare. Pe lângă medici, în echipa de îngrijiri paliative participă și asistenți medicali, îngrijitori, psihologi, nutriționiști, kinetoterapeuți și, nu în ultimul rând, consilierul spiritual, preotul, dar și asistenții sociali. Se creează o echipă multidisciplinară care va trata suferința bolnavului și a familiei sale din toate unghiurile.

Studenții noștri trebuie să fie familiarizați cu aceste aspecte, trebuie să cunoască regulile și conduita în cazul pacienților care necesită îngrijiri paliative și să învețe ce înseamnă empatia și comunicarea cu pacientul și cu familia acestuia.

Implicarea și susținerea unor astfel de proiecte reprezintă o parte extrem de importantă a responsabilității sociale a Facultății de Medicină – felul în care îi pregătește pe studenți pentru aceste situații.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut