Prof. dr. Anca Dana BUZOIANU: Misiunea noastră didactică și de cercetare nu va fi oprită de pandemie!

„Misiunea noastră didactică și de cercetare nu va fi oprită de pandemie. Vom începe anul universitar onsite și online, în funcție de caz, dar ne dorim foarte mult ca activitățile practice să se realizeze prin interacțiunea directă dintre profesori și studenți” – a declarat rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, prof. univ. dr. Anca Dana Buzoianu, la ceremonia de deschidere a noului an universitar 2021-2022.

În mesajul adresat studenților și cadrelor universitare, rectorul UMF s-a referit la provocările perioadei de pandemie și la evenimentele care au „testat capacitățile de adaptare și reinventare” ale tuturor, și a dat asigurări că, și în acest an, conducerea universității își asumă „misiunea și responsabilitatea de a asigura performanța academică în formarea de profesioniști în domeniul sănătății în condiții de siguranță, atât pentru studenți, cât și pentru personalul didactic și administrativ”.

„Viitorul este în continuare incert, dar ceea ce știm sigur este că ne vom strădui să păstrăm în continuare un echilibru între libertățile pe care le avem cu toții și siguranța pe care trebuie să o asigurăm fiecăruia în parte. În ceea ce privește măsurile pe care le-am luat pentru a minimiza riscurile ce pot apărea într-o colectivitate, vă îndemn să nu le priviți ca pe niște restricții. Acestea au fost luate pentru a ne putea desfășura activitatea în cele mai bune și sigure condiții, atât pentru noi, cât și pentru persoanele cu care interacționăm. În calitate de viitori profesioniști în domeniul sănătății, trebuie să vă cultivați simțul de responsabilitate față de voi înșivă și față de toți cei cu care interacționați, să fiți empatici și altruiști și să fiți un exemplu bun pentru cei din jur” –  a spus rectorul UMF Cluj.

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a atenționat că respectarea cu strictețe a tuturor protocoalelor epidemiologice este esențială pentru continuarea activității în acest plin val epidemic., precizând că situația va fi analizată în Consiliul de Administrație în fiecare vineri și vor fi aduse la cunoștință, tuturor, eventualele modificări ale activităților.

„Vom începe anul universitar în sistem hibrid, dar ne dorim foarte mult ca majoritatea activităților să se realizeze prin interacțiunea directă dintre profesori și studenți, în laboratoare și la patul bolnavului. Pentru ca acest lucru să poată să se desfășoare în siguranță pentru întreaga comunitate universitară este esențială respectarea strictă a disciplinei academice, a protocoalelor epidemiologice puse la dispoziție de universitate și mai ales este esențial pentru toți să înțelegem importanța vaccinării” – a subliniat rectorul UMF „Iuliu Hațieganu”.

Adresându-se „bobocilor”, prof. dr. Anca Dana Buzoianu le-a urat bun venit în comunitatea academică a Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” și i-a felicitat că au ales și că au devenit studenții unei universități care „se bucură de un mare prestigiu național și internațional și care este liderul învățământului superior medical și farmaceutic din Transilvania și din România”. „Ați trecut cu brio peste un examen dificil, iar pentru asta vă felicit din toată inima. UMF «Iuliu Hațieganu» vă oferă o mulțime de resurse și vă îndemn să le utilizați. Puneți întrebări, discutați cu profesorii și colegii studenți și nu lăsați nici o întrebare să rămână fără răspuns” – a îndemnat rectorul UMF Cluj.

***

În anul universitar 2021-2022, în Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca vor studia peste 9.000 de studenți – la nivel licență, masterat și doctorat, dintre care aproximativ 3.000 sunt studenți internaționali.

Potrivit prof. dr. Anca Dana Buzoianu, ceea ce îi atrage pe tineri la această universitate este „calitatea actului educațional, orientat cu precădere către activitățile practice și învățământ la patul bolnavului, cu metode moderne precum «Problem-based learning» sau simularea medicală și având o curriculă dintre cele mai atractive, adaptată cerințelor europene ale învățământului medical”.

„Gradul din ce în ce mai mare de internaționalizare, multilingvism și interculturalitate pe care universitatea noastră l-a dobândit, în special prin cele trei programe de studiu la nivel de licență oferite în una sau două limbi de circulație internațională, precum și schimburile de studenți și de personal cu universități din țările participante la programul Erasmus+, ne conferă o reputație internațională tot mai crescută, o atractivitate și o vizibilitate care facilitează schimbul și transferul de cunoștințe și de know-how în domeniul medical, unul dintre cele mai globalizate la nivel mondial. De asemenea, intrăm în noul an universitar cu o recunoaștere internațională deosebită oferită de cele mai prestigioase clasamente la nivel mondial, care atestă calitatea serviciilor educaționale pe care le oferim, precum și calitatea activității de cercetare din cadrul Universității. (…) Dar pe lângă toate aceste aspecte, Universitatea de Medicină și Farmacie «Iuliu Hațieganu» este și o componentă importantă a comunității clujene, aflată în permanență în serviciul acesteia, dar la fel de importantă și pentru România. În fiecare an, de pe băncile universității noastre pornesc spre toată țara, dar și peste hotare, profesioniști în domeniul sănătății foarte bine pregătiți, entuziaști și motivați, dornici de afirmare și de perfecționare, care duc mai departe prestigiul școlii medicale clujene. Iar aceasta este cea mai mare mare răsplată pentru munca noastră” – a mai spus prof. dr. Anca Dana Buzoianu.

Nu în ultimul rând, rectorul UMF Cluj s-a referit la modul exemplar în care specialiștii din universitate s-au mobilizat pentru a face față pandemiei și la profesionalismul și responsabilitatea de care au dat dovadă în toată această perioadă.

De asemeni, a asigurat studenții din anii mai mari că și în acest nou an universitar conducerea și cadrele didactice din UMF vor face tot ce este cu putință pentru a le face drumul mai ușor. „Prin echipa de cadre didactice, prin personalul administrativ, prin dotările pe care vi le punem la dispoziție, ne străduim constant să construim pentru voi o experiență cât mai plăcută și să vă oferim un mediu de studiu performant. Vom fi alături de voi și veți fi prioritatea noastră. Succesul vostru este esențial pentru universitate” – a spus rectorul UMF Cluj, adăugând că întreaga comunitate academică „rămâne neclintită” în misiunea de a le oferi studenților „o educație medicală la cele mai înalte standarde, în condiții de siguranță”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut