Prof. dr. Anca Dana Buzoianu: În ciuda dificultății vremurilor, anul 2021 a fost marcat, la UMF Cluj, de o serie de realizări și performanțe

Rectorul UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, prof. dr. Anca Dana Buzoianu, a prezentat joi, 24 martie, în ședința de Senat, raportul anual privind starea Universității.

„Întocmind acest raport, am observat că, în ciuda dificultății vremurilor, am obținut rezultate remarcabile, ce s-au reflectat atât în creșterea cifrei de școlarizare și a numărului de candidați la programele de studiu, în numărul mare de articole științifice și proiecte de cercetare, cât și în rezultatele financiare obținute. Printr-un efort colaborativ, al tuturor membrilor comunității academice, anul 2021 a fost marcat de o serie de realizări și performanțe” – a scris prof. dr. Anca Dana Buzoianu, într-o postare pe pagina sa oficială de socializare.

Referindu-se la performanțele universității, prof. dr. Anca Buzoianu a amintit că, în urma evaluării instituționale externe a Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca va păstra calificativul „GRAD DE ÎNCREDERE RIDICAT”, în următorii 5 ani. De asemeni, rezultatele obținute la examenul național de intrare în rezidențiat clasează universitatea pe primul loc în topul universităților de profil din întreaga țară, cu cea mai mare rată de promovare și cele mai multe punctaje de peste 80%, la toate cele trei domenii. UMF ”Iuliu Hațieganu” a fost listată în cele mai importante rankinguri academice internaționale, situându-se printre cele mai bune 1.000 de universități din lume, iar  datorită acestui fapt, ocupă locul 4 în metarankingul universităților din România.

„Am înregistrat un număr record de candidați internaționali la programele de studiu în limba franceză și limba engleză și rămânem în continuare universitatea din România cu cei mai mulți studenți străini, cu aproximativ 3.000 de studenți, care provin din 61 de țări de pe 6 continente. În ceea ce privește cercetarea științifică, în universitatea noastră s-au derulat 119 proiecte de cercetare, în valoare totală de aproape 30 de milioane de euro. De asemenea, pentru a facilita și a crește performanța cercetării și a publicării de articole științifice în reviste de specialitate, am investit peste 400.000 de euro, din fondurile proprii ale universității, în susținerea cercetătorilor (cadre didactice și studenți). Pentru a asigura condiții optime pentru desfășurarea activităților din cadrul universității, anul trecut s-au implementat o serie de investiții majore, în valoare de aproape 4 milioane de euro” – a anunțat rectorul UMF Cluj, amintind, în context, că, dintre aceste investiții, cea mai importantă a fost reabilitarea și modernizarea căminului 7 Hașdeu, care oferă acum condiții la nivelul standardelor internaționale de la universitățile mari din vestul Europei.

Nu în ultimul rând, prof. dr. Anca Dana Buzoianu a amintit implicarea universității, în contextul pandemic, în acțiuni menite să ușureze munca celor aflați în linia întâi și prezența cadrelor didactice și studenților acesteia alături de cei vulnerabili. „Am organizat Maratonul Vaccinării, am contribuit la testarea populației prin Centrul de Testare RT-PCR din cadrul Genomic Center, iar studenții noștri au generat un impact social pozitiv prin proiectele pe care le-au desfășurat în perioada pandemiei” – a precizat rectorul UMF Cluj.

În opinia sa, ceea ce s-a realizat în universitate în 2021 poate reprezenta „un model pentru anii ce vor urma, un început pentru ce trebuie clădit în continuare”.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut