Produse lactate certificate Bio, în magazinele USAMV Cluj-Napoca

Produse certificate Bio, din lapte de vacă, provenite din Stațiunea Cojocna – lapte integral pasteurizat, sana, telemea, caș proaspăt și brânză burduf – sunt puse în vânzare în magazinele Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca – în campus (Calea Mănăștur 7) și la cel de la Stațiunea de Cercetări Horticole, din cartierul Gheorgheni.

”În uma certificării Bio pentru animale și culturi agricole, din 2020, am dorit ca produsele obținute din cultivarea cerealelor, respectiv cele obținute din creșterea animalelor, să primească plus valoare. Dacă inițial am primit certificarea ca și produs ecologic doar pentru cereale, alături de carne și lapte crud de vacă/ oaie, următorul pas a fost în direcția unei prelucrări a acestor materii prime. În acest sens, am autorizat fabrica de procesare lapte într-un centru independent de prelucrare. Ținta a fost ca din produsul lapte crud certificat să obținem, în urma prelucrării, produse derivate cu o mare valoare biologică și nutrițională”, declară directorul Stațiunii Cojocna, dr. Doru Pop.

Potrivit declarației directorului general administrativ al USAMV Cluj-Napoca, ec. dr. Lucian Naș, punerea în vânzarea a produselor lactate Bio reprezintă „rezultatul unui proces amplu de restructurare, reconversie și regândire a paradigmei USAMV Cluj-Napoca”. „În ultimii patru ani, efortul nostru s-a îndreptat înspre a implementa practicile de mediu pentru a ne alinia la standardele necesare producerii de alimente sănătoase, care să contribuie pozitiv la sănătatea comunității clujene. Am țintit o alternativă sănătoasă a produselor lactate care se găsesc acum în comerț. Mai mult, în afară de faptul că sunt ecologice, sana și laptele produse în ferma Cojocna nu sunt degresate, păstrându-se valorile nutriționale intrinseci”, precizează Lucian Naș.

Începând din anul 2017, USAMV Cluj-Napoca a realizat, pentru o suprafață de circa 500 de hectare de culturi agricole (grâu, porumb, floarea soarelui, plante furajere), toate procedurile pentru reconversia acestora la agricultură ecologică (494,68 ha), iar recent a obținut certificarea acestor culturi ca și produse organice. Alte 174.05 hectare se află în al treilea an de conversie (pomi fructiferi), cu proceduri în curs de obținere a certificării ecologice. Potrivit reprezentanților universității, în privința animalelor deținute în cadrul Stațiunii Cojocna s-a obținut certificarea de produse ecologice pentru toate bovinele și ovinele (284 bovine și 522 ovine). De asemeni, din cele peste 100 de tone recoltate în 2020, universitatea intenționează să scoată pe piață uleiul din floarea soarelui BIO, presat la rece.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut