Producătorii de băuturi răcoritoare contestă o majorare a TVA-ului

Eventuala creștere a TVA de la 9% la 19% doar pentru băuturi răcoritoare este o măsură discriminatorie, care îl va afecta în primul rând pe consumatorul român și va duce la o creștere și mai mare a inflației, consideră Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR).

ANBR apreciază că o creștere a TVA doar pentru băuturi răcoritoare ar fi o măsură discriminatorie, cu efecte nedorite în plan economic pentru acest sector afectat deja de pandemie, de războiul din Ucraina, creșterea prețurilor la energie, combustibili și materii prime, care au dus la creșteri ale costurilor de până la 30-40% pentru industria băuturilor răcoritoare.

Asociația susține că, potrivit unui studiu din 2022 efectuat de Deloitte România, industria băuturilor răcoritoare a contribuit cu peste 3,65 miliarde euro la economia României în perioada 2017-2020. De asemenea, ca urmare a investiţiilor întreprinse în perioada 2017-2020, veniturile la bugetul de stat au crescut cu aproximativ 250 milioane de euro. Potrivit studiului, în perioada 2017-2020, industria băuturilor răcoritoare a susținut, în medie, anual, peste 70.000 de locuri de muncă (prin efect direct, indirect şi indus). De asemenea, fiecare angajat din sector a susţinut, în medie, în acest interval, alte aproximativ 8,5 de locuri de muncă similare în economia naţională.

Companiile membre ANBR dețin 15 fabrici în România, iar 7-9% din producție este reprezentată de exporturi în peste 10 țări, printre care Italia, Malta, Austria, Cipru, Republica Moldova, Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Croaţia, Bosnia, Macedonia și Grecia.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut