Problema străzilor, pe agenda de lucru a consilierilor gherleni

În ultimii ani, starea străzilor a dat multe bătăi de cap edililor gherleni. Executarea lucrărilor licitate cu diferite firme nu a fost totdeauna la nivelul aşteptărilor, o stradă din plin centrul oraşului, Ştefan Cel Mare, fiind abandonată. De mai mult de un an se tărăgănează reluarea reparaţiei, carosabilul fiind plin de gropi, iar în caz de ploaie numai cu barcă poţi circula pe acolo.

La ultima ședință a Consiliului Local Gherla s-a făcut din nou o informare privind lucrările de modernizare a străzilor din localitate, lucrări întrerupte după ce s-a reziliat contractul de executare, în urma deficiențelor apărute. Cei prezenți la reuniune  au fost informați că la sfârşitul anului trecut a avut loc o dezbatere organizată de primar, la care au participat cei direct implicați, între care  reprezentantul Direcției Județene pentru Cultură Cluj, elaboratorul PUG și specialiști în domeniu. Concluziile primare duc la varianta ca unele străzi din centrul istoric al orașului să fie pavate cu piatră,  iar trotuarele cu asfalt și parțial piatră pe lânga ziduri (Mihai Viteazu, Ștefan cel Mare, Gheorghe Barițiu). Alte străzi să fie asfaltate, iar trotuarele să fie modernizate cu asfalt și piatră (George Coșbuc, Vasile Alecsandri, Crișan, Avram Iancu, Armenească, Dragoș Vodă, Gheorghe Șincai, Al. Papiu Ilarian).

Primarul Ovidiu Drăgan a precizat că este vorba doar despre o informare și că sugestii sau observații privind aceste străzi vor putea fi făcute în etapele următoare.

Edilii municipiului Gherla doresc ca în acest an să continue lucrările de modernizare a străzilor şi uliţelor de pe raza oraşului, în acest sens întocmind un program de reproiectare a loturilor de străzi, soluţia fiind asfalt + piatră cubică + pavaj.

Să  nu uităm, Gherla este un oraş baroc, cu vechi tradiţii arhitectonice, construit după un plan prestabilit în stil armenesc. În secolul al XVIII-lea oraşul avea patru străzi drepte şi paralele ce se intersectau perpendicular, toate cu deschidere spre râul  Someş. Mai rar găsim în zona noastră aşa orăşel de provincie cu un stil arhitectonic asemănător. Nu e de mirare dacă an de an municipiul Gherla este vizitat de sute de turişti din ţară şi străinătate, care se interesează de valorile istorice din localitate, printre care la loc de frunte se află Catedrala Armenească din centru.

SZ.Cs.

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut