Probele de evaluare a competențelor de Bacalaureat 2021 vor fi echivalate

Probele de evaluare a competențelor la examenul național de Bacalaureat vor fi echivalate/ recunoscute în urma adoptării de către Guvern a unei ordonanțe de urgență pentru instituirea unor măsuri privind buna funcționare a sistemului de învățământ.

„Miercuri, 19 mai, a fost adoptat, în ședință de Guvern, proiectul de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Educației pentru instituirea unor măsuri privind buna funcționare a sistemului de învățământ și pentru modificarea și completarea Legii nr. 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare. Măsurile adoptate vizează interesul elevilor, având în vedere organizarea examenului de Bacalaureat în condiții excepționale, conforme cu normele de protecție sanitară aplicabile în perioada de alertă, în anul școlar 2020-2021” – informează Ministerul Educației, printr-un comunicat remis presei.

Astfel, la examenul național de Bacalaureat, se echivalează/ se recunosc probele de evaluare a competențelor, respectiv: proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română; proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale; proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal; proba de evaluare a competențelor digitale.

Ordinul de punere în aplicare a acestei măsuri – prin aprobarea unei metodologii – va fi emis de Ministerul Educației în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență aprobate miercuri, precizează sursa citată.

Conform aceluiași document, „în vederea flexibilizării și eficientizării cadrului normativ, în contextul efectelor pandemiei și organizării activităților didactice în sistem on-line”, pentru sprijinirea accesului elevilor din învățământul preuniversitar la învățământul on-line a fost modificată Legea nr. 269/2004, astfel încât calendarul pentru acordarea ajutorului financiar să fie stabilit și actualizat prin ordin al ministrului Educației.

Proiectul ordonanței de urgență care va face posibil decontul navetei elevilor se află în procedură de avizare, urmând a fi supus adoptării in următoarea ședință a Executivului – mai precizează sursa citată.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut