Pro sau contra certificatului verde la toți angajații (II)

Ar trebui sau nu să devină certificatul verde obligatoriu pentru toți angajații – este întrebarea de pe buzele tuturor, în ultima perioadă.

USR a anunțat deja că va cere în Legislativ aplicarea certificatului verde pentru toţi angajaţii, indiferent că lucrează în sistemul public sau cel privat, precum şi suportarea testării periodice de către salariat, după o perioadă tranzitorie de 60 de zile. Pe acest subiect delicat, unii reprezentanți PNL de la Cluj nu se grăbesc să facă declarații, în timp ce cei ai AUR se pun de-a dreptul „de-a curmezișul”. PSD susține că este evident că certificatul verde este o necesitate la nivel european, însă, are niște amendamente.

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, întărește poziția partidului din care face parte și se declară pentru orice măsuri care au ca rezultat creșterea gradului de vaccinare.

„Azi dimineață am primit vestea groaznică a morții de COVID a uneia dintre cunoștințele de familie. Este a treia persoană cunoscută care moare de COVID în decurs de o lună. Este vorba despre oameni în vârstă de aproxmativ 50 de ani, sănătoși, oameni buni, cu familii, cu copii aflați la început de drum în viață. Toți trei au avut ceva în comun. Au fost nevaccinați. Și au fost nevaccinați pentru că deși au avut prieteni care au încercat să-i convingă să o facă au dat crezare altora care le-au spus că vaccinul nu este necesar, că aceasta boală este doar o gripă care se tratează, etc. De aceea eu voi fi pentru orice măsuri care au ca rezultat creșterea gradului de vaccinare mai ales în condițiile în care toate statisticile europene și mondiale arată clar o relație directă între numărul de decedați de COVID și gradul de vaccinare”, a declarat senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei.

PSD militează pentru o lege care să permită accesul la testare gratuită. Concret, propune introducerea unui sistem de decontare pentru un anumit număr de teste, pe o perioadă de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, iar prelungirea acestor prevederi depinde de situația epidemiologică.

Liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș subliniază că în ciuda menținerii timp de 18 luni a stării de alertă, în cursul verii nu s-au luat niciun fel de măsuri și nu a fost pregătit deloc sistemul de sănătate pentru valul 4.

„Lipsa unor decizii clare și coerente au adus România în situația actuală, în care cetățenii plătesc prețul inconsecventei și incapacității guvernului. Este evident că certificatul verde este o necesitate la nivel european, însă, în forma sa actuală, impusă de guvern, certificatul verde reprezintă o abandonare a principiului european și produce în România exact ce Parlamentul European a evitat prin implementarea acestuia: discriminarea.

Impunerea certificatului verde, fără a lăsa posibilitatea cetățenilor de a se testa este neconstituțională, tocmai de aceea  Legea care prevede obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă, propusă de Guvernul PNL a fost respinsă în Senat. Această propunere de lege creează grave discriminări între angajații din sectorul public și cel privat, accentul fiind pus  pe obligativitatea vaccinării, fără a găsi soluții reale pentru oamenii care în acest moment se află în incapacitatea generării unui astfel de certificat. PSD militează pentru o formă constituțională a certificatului verde, și o lege care să permită accesul la testare gratuită. Propunerea PSD este de a asigura protejarea pacienților de riscul infectării și stabilitatea resursei umane din sistemul medical în plin val pandemic. Prin această lege PSD propune introducerea unui sistem de decontare pentru un anumit număr de teste, pe o perioadă de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, astfel încât sistemul de sănătate, precum și alte zone esențiale din România să nu fie destabilizate în plin val patru. Prelungirea acestor prevederi depinde de situația epidemiologică”, a afirmat Alexandru Cordoș.

El mai spune că social democrații își doresc să depășim această situație critică, fără a produce haos și discriminare între cetățeni, tocmai de aceea prevederile introduse de PSD au în vedere folosirea certificatului verde în conformitate cu regulamentele Uniunii Europene, respectiv pentru cei vaccinați, cei testați și cei care au trecut prin boală.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut