Principalele necazuri ale firmelor românești

Întreprinderile românești percep schimbările climatice, lipsa de persoanal și accesul la finanțare drept principalele amenințări pentru afacerile lor.

Un sondaj efectuat de Banca Europeană pentru Investițiii (BEI) arată că 69% dintre firmele românești spun că schimbările climatice au un impact negativ asupra activității lor, iar costul energiei apare ca o preocupare cheie pentru firme, alături de incertitudine și de lipsa personalului calificat.

Sondajul arată că, în medie, firmele din România au ieșit din pandemie într-o formă relativ bună și au folosit criza ca pe o oportunitate de schimbare. Astfel, firmele românești au devenit mai digitale, au dezvoltat mai des produse noi și și-au scurtat lanțurile de aprovizionare. Acum folosesc tehnologii digitale avansate la fel de des ca în Statele Unite și Uniunea Europeană (UE).

Însă, firmele românești sunt mai susceptibile să sufere din cauza costurilor ridicate ale energiei și a înăspririi condițiilor de finanțare. În general, firmele au o perspectivă negativă asupra viitorului, în special în ceea ce privește climatul economic. Accesul la finanțare este îngrijorător. Proporția firmelor românești care au declarat că se confruntă cu constrângeri de finanțare (15,2 %) depășește media UE (6,2 %) și este cel mai ridicat procent înregistrat până acum pentru România.

Pe de altă parte, patru din cinci firme românești au identificat disponibilitatea de personal calificat ca un obstacol în calea investițiilor. Lipsa de personal calificat a fost o problemă în special la firmele de producție industrială (87 %) și de infrastructură (81 %).

Sondajul mai arată că aproape 69% dintre firmele din România raportează că evenimentele meteorologice le-au afectat negativ activitatea. Aproape jumătate dintre firme (49 %) au dezvoltat sau au investit deja în măsuri de consolidare a rezistenței la riscurile fizice cauzate de schimbările climatice. Această rată este substanțial mai mare decât media UE (33 %) și este în concordanță cu pierderile mai mari percepute din cauza evenimentelor climatice extreme.

Criza energetică a amplificat îngrijorările cu privire la creșterea prețurilor la energie, 90 % dintre firme menționând costurile energiei drept preocupare pentru investiții pe termen lung. Aproximativ 35 % dintre firmele din România au investit în îmbunătățirea eficienței energetice în ultimul an, aproape de media UE de 40 %.

„Mediul economic actual din România face ca investițiile publice și private în energie regenerabilă să fie extrem de rentabile. Sprijinul politic în Europa trebuie să se asigure că implementarea unor astfel de investiții nu durează prea mult, pentru a menține competitivitatea pe piața globală”, a afirmat Debora Revoltella, directorul departamentului economic al BEI.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut