Primăvară cu angajări în construcții și comerț

Managerii români estimează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a activităţii în industria prelucrătoare şi comerţul cu amănuntul, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare şi servicii, precum şi o creştere a preţurilor în comerţul cu amănuntul şi construcţii.

Potrivit rezultatelor anchetei de conjunctură realizată în luna martie de de Institutul Naţional de Statistică, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei. Pentru activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice este prognozată o creştere accentuată, în timp ce pentru activitatea de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte este estimată o scădere. Referitor la numărul de salariaţi, se estimează o relativă stabilitate, iar pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni.
Managerii din construcţii consideră că în următoarele luni se va înregistra o creştere a volumului producţiei, concomitent cu o majorare moderată a numărului de salariaţi, dar și cu o creștere a preţurilor lucrărilor de construcţii.
În sectorul comerţ cu amănuntul este estimată pentru următoarea perioadă o tendinţă de creştere moderată a activităţii economice, astfel că volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de unităţile comerciale va rămâne la același nivel ca în prezent. Angajatorii prognozează o creştere moderată a numărului de salariaţi și o creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntu.
Conform estimărilor din martie, cererea de servicii (cifra de afaceri) va scădea moderat în următoarele luni, Însă numărului de salariaţi vă rămîne constant în sectorul de servicii, tendință care se va înregsitra și în privința preţurilor de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor, care se vor menține la nivelul actual.
Reamintim că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut