Primăvară cu angajări în comerț și scumpiri peste tot

Prognozele privind evoluția economiei românești rămân aproape identice cu cele din februarie, astfel că managerii estimează pentru următoarele trei luni o creştere accentuată a preţurilor în toate domeniile economice: industrie, construcţii, comerţ și servicii.

În cadrul anchetei de conjunctură, realizată în martie de Institutul Național de Statistică, managerii din industria prelucrătoare au anticipat pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei, majorări accentuate urmând să fie consemnate în fabricarea băuturilor, respectiv a echipamentelor electrice. Ei mai estimează o relativă stabilitate a numărului de angajați, dar și un avans accentuat al preţurilor produselor industriale.

Ca în fiecare an, odată cu venirea primăverii, se va înregistra un reviriment în construcţii, respectiv o creştere semnificativă a volumului producţiei. Și managerii din acest sector estimează că va urma o perioadă cu o relativă stabilitate a numărului de salariaţi, însă preconizează o mnajorare semnificativă a prețului la lucrări.

Spre deosebire de primele două sectoare, în comerţul cu amănuntul se prognozează o scădere moderată a activităţii, însă fără ca acest fenomen să afecteze volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de unităţile comerciale, care va rămâne stabil. Angajatorii din comerț apreciază că în următoarele trei luni va avea loc o creştere moderată a numărului de salariaţi, precum și o majorare susținută a preţurilor de vânzare cu amănuntul.
Primăvara va aduce o relativă stabilitate în servicii, domeniu în care cifra de afaceri va rămâne constantă, tendință care se va înregistra și în privința numărului de salariaţi. La fel ca în toate celelalte sectoare, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor creşte.

Reamintim că soldul conjunctural, indicatorul pe care se bazează acest tip de anchetă, arată percepţia managerilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut