Primăvară albă în Apuseni

În așteptarea verdelui crud, ținutul Apusenilor a primit cel mai sănătos strat de zăpadă în acest mijloc de martie, provocând ample mobilizări de utilaje și forțe umane pentru înlăturarea troienelor de pe rețelele de drumuri din satele așezate pe aceste înălțimi.

La Beliș, Mărgău, Măguri Răcătău, Săcuieu, Mănăstireni, Râșca și Mărișel, în loc să se treacă la plantații în arealul silvic destul de golaș în ultimii ani, de două zile administrațiile locale se străduiesc să înlăture zăpada de pe arterele de circulație ale acestor comune.

În dialogul purtat, ieri la ora amiezii, cu primarul comunei Râșca, Florin Alin Abrudan, am reținut faptul că rețeaua de drumuri comunale și ulițe în perimetrul acestei unități administrativ teritoriale este de aproape 100 de km, ceea ce presupune eforturi deosebite în degajarea stratului gros de zăpadă căzut în aceste zile.

Ieri s-a lucrat permanent cu trei utilaje la deszăpezire, în satele Dealul Mare, Lăpuștești, Mărcești și Pleș, însă viscolul puternic acoperea din nou drumurile în urma utilajelor. Ba mai mult, la Pleș, nămeții au trecut de un metru înălțime, iar la Lăpuștești drumul a fost blocat pe o lungime de 2 km datorită viscolului foarte puternic. În același timp a fost închis și drumul județean 108 K, între centrul comunei și Mănăstirea Râșca, datorită unui utilaj cu lamă, trimis aici de drumarii județului, care a derapat și a blocat întreaga acțiune de curățire a stratului gros de zăpadă.

La Mărișel, zăpada viscolită a atins cota de doi metri grosime, ne-a informat viceprimarul, Nicolae Ghic, iar utilajele primăriei împing de dimineața până noaptea târziu stratul gros de zăpadă, în principal pe căile de acces de interes local, adică școli, dispensar uman, magazinele cu alimente, pârtia de schi și multe pensiuni din zona turistică.

Îmbucurător este faptul că întreruperile de curent pricinuite de viscol au fost destul de repede remediate de echipele de intervenție, rețeaua de apă nu a avut de suferit, iar în după amiaza zilei toate drumurile importante din comună au fost eliberate de precipitațiile aceste ierni târzii ce se repetă des la aceste înălțimi de peste 1000 m, spre bucuria celor ce iubesc sporturile albe.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut