Primărița Tureniului, în dialog cu Comisia Europeană

Cu câteva zile în urmă, la invitația Comisiei Europene, mai multe doamne din administrația publică locală din țara noastră au avut o largă și binevenită interacțiune cu membrii Comisiei Europene, responsabili pentru politici europene și priorități de acțiune și comunicare specifice administrației publice locale.

Din partea județului Cluj, la această întrunire de lucru a participat șefa administrației comunei Tureni, dna Daniela Elena Mănăilă, iar din țară au fost prezente primărițe din comune, orașe și municipii, între care și Olguța Vasilescu, primar al municipiului Craiova și fost ministru al muncii.

De reținut este faptul că de această dată Comisia Europeană a avut întâlnire și s-a adresat numai liderilor feminini din rândul autorităților locale din România, discutându-se de bune practici în inițierea și implementarea proiectelor finanțate de UE.

Desigur, nu au fost neglijate și alte domenii și evenimente nedorite, cum a fost pandemia, care, doi ani de zile,  a provocat enorme pierderi în întreaga lume, și actualul război de expansiune al Rusiei în Ucraina, care distruge localități întregi, infrastructura și viețile oamenilor nevinovați din țara vecină.

Compartimente de  prevenire a dezinformării opiniei publice

Legat de aceste două evenimente ce preocupă administrațiile locale din țara noastră, Comisia Europeană a propus să se constituie compartimente la nivelul unităților administrative care să se ocupe de prevenirea dezinformării opiniei publice, dându-se ca exemplu teoria conspirației despre covid, sens în care este necesar să se organizeze campanii de combatere sub genericul: ,, Gândește-te înainte să distribui’’.

Din scurtul dialog purtat cu dna Daniela Mănăilă am reținut că, în acest cadru, reprezentanții executivului european au avut interes și răbdare să asculte și să rețină modul cum doamnele din administrația publică locală din România reușesc să coordoneze toate domeniile dezvoltării echilibrate a unităților administrative ce le conduc, dar și problemele dificile cu care se confruntă.

În cadrul expunerilor CE s-a specificat că toate programele PNRR au fost asumate de partidele din arcul guvernamental al României, dar negocierea a fost complet greșită de către guvernanții ce au avut aceste responsabilități.

În altă ordine de idei, am reținut de la edilul Tureniului, că s-a acordat mult spațiu și importanță politicii de coeziunea UE, insistându-se pe creșterea competitivității economice și digitalizării; stimularea economiei verzi; dezvoltarea transportului durabil; îmbunătățirea accesului la piața muncii, competențe și lupta împotriva sărăciei și apropierea de cetățeni prin promovarea dezvoltării durabile și integrate a tuturor tipurilor de teritorii și inițiative locale.

S-a insistat pe modalitățile de accedere sporită la serviciile de sănătate, cu trimitere la programe de screening, sănătatea reproducerii și îmbunătățirea rețelei de medicină școlară, inclusiv Îmbunătățirea calității, eficienței și rezilienței sistemului de sănătate din țara noastră.

Prevenirea abandonului școlar

Programul Educație și ocupare s-a pliat pe componenta calitativă, pe prevenirea abandonului școlar, pe educația preșcolară și modernizarea VET și a învățământului terțiar. Pe plan ocupațional interesul demnitarelor noastre a fost pliat pe sprijinul ce-l oferă UE pentru economia socială și antreprenorial ( inclusiv pentru tineri), creșterea accesului pe piața muncii și susținerea femeilor.

Au fost prezentate materiale și expuneri privind oportunitățile de finanțare europeană pentru a stimula dezvoltarea comunităților locale din România, deci și beneficiile implementării acestor proiecte.

Între propunerile făcute de dna Daniela Mănăilă se pare că una a  fost reținută cu mare interes și poate deveni o Directivă prin intermediul căreia vor fi subvenționate taxele de salubrizare pentru familiile nevoiașe și cu venituri foarte mici.

Dumitru VATAU

 

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut