Prima generație de studenți la licență în inteligența artificială din România își începe studiile la UBB

În primăvara anului 2023, Universitatea Babeș-Bolyai a propus standardele naționale ARACIS pentru dezvoltarea programelor de inteligență artificială la nivel de licență în România, iar din toamnă, prima generație de 50 de studenți își începe formarea la UBB.

„Urmărind bunele practici internaționale, noi am considerat că inteligența artificială s-a maturizat și în țară, astfel încât trebuie să iasă din logica de doar competență în specializarea informatică sau de supraspecializare la nivel de masterat/ doctorat/ postdoctorat și să devină o specialitate cu program de formare la nivel de licență. În consecință, am propus noi standardele naționale, deoarece atât istoria domeniului în țară, cât și excelența prezentului ne poziționează ca reper național în domeniu, cu prestigiu internațional. Într-adevăr, deja cunoscutul Institut UBB de Inteligență Artificială are parteneriate strategice și integrate cu actorii majori în domeniu (Microsoft/ SAS/ UiPath etc.), iar organizarea oficiului național al European Institute of Innovation and Technology (EIT Digital) la UBB arată clar și recunoașterea internațională a prestigiului”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

„Specializarea «artificial intelligence» este prin tradiție mai ales parte a domeniului informatică (computer science), iar dezvoltarea informaticii la UBB a dus în mod natural la această propunere, în condițiile în care: UBB are cea mai mare facultate de informatică din țară; cercetările în domeniul «artificial intelligence» sunt proeminente la UBB, atât în zona de cercetare fundamentală (extrem de importantă pentru dezvoltări inovative), cât și în zona de aplicații (adesea în parteneriat cu actori economici/ instituționali majori); iar Institutul UBB de Inteligență Artificială este un actor deja de referință la nivel național și internațional” – precizează decanul Facultății de Matematică și Informatică din UBB, prof. univ. dr. Anca Andreica.

În clasamentul pe domenii, în “computer science/ information systems”, UBB ocupă primul loc (sau podiumul) în țară, așa cum se vede în clasamentul QS 2023 (prima în țară, alături de Universitatea Politehnica din București, și 401-500 la nivel internațional) și Times Higher Education 2023 (prima în țară și 601-800 internațional).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut