Prezența la vot până la ora 9 la Cluj-Napoca în cadrul alegerilor din Republica Moldova

Peste 100 de persoane au votat până la ora 9 la Cluj-Napoca în cadrul alegerilor din Republica Moldova.

Cele două secţii de votare constituite la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale şi referendumul de modificare a Constituţiei din Republica Moldova s-au deschis duminică, la ora 7:00.

Potrivit informațiilor obținute de Făclia, până la ora 9 la cele două secții și-au exprimat opțiunea de vot 110 cetățeni ai Republicii Moldova.

Procesul de vot se desfășoară normal iar până la ora 21 sunt așteptați să voteze peste 3000 de persoane.

Potrivit legislaţiei, cetăţenii Republicii Moldova care locuiesc în străinătate pot vota în baza buletinului de identitate, a buletinului de identitate privizoriu cu mențiunea pentru cetățenii moldoveni și a paşaportului internaţional valabil, inclusiv dacă este expirat.

Pentru alegerile parlamentare din 20 octombrie pot vota cetățenii cu vârsta de cel puțin 18 ani împliniți în ziua votului.

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova 2024 sunt validate dacă în primul tur de scrutin se prezintă la urne cel puțin o treime dintre alegătorii înscriși în listele electorale. Este ales candidatul care adună majoritatea voturilor valabil exprimate (50%+1), în caz contrar se organizează al doilea tur de scrutin. În al doilea tur de scrutin participă primii doi candidați ca număr de voturi din primul tur și este ales președinte candidatul care obține cele mai multe voturi.

Comunitatea cetăţenilor Republicii Moldova care locuiesc din zona Transilvaniei se ridică la câteva mii de persoane. Majoritatea acestora trăiesc la Cluj-Napoca.

Autorităţile din Republica Moldova au tipărit, în premieră, pentru alegerile prezidenţiale şi pentru referendumul privind modificarea Constituţiei, buletine de vot în limbile unor minorităţi, a anunţat, duminică, într-un briefing de presă, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.

Potrivit sursei citate, printre limbile în care au fost tipărite buletinele de vot se află şi limba rromani.

„Ca element de noutate, buletinele de vot au fost tipărite şi în limbile minorităţilor etnice, şi anume ucraineană, rusă, bulgară, găgăuză şi rromani”, a afirmat Caraman.

Oficialul CEC a informat că pentru acest referendum au fost tipărite peste 7,3 milioane de buletine de vot, în condiţiile în care numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale de bază este de 2.714.239.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut