Prețurile continuă să crească până în primăvară

Managerii români estimează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul, precum şi o relativă stabilitate a activităţii în industria prelucrătoare.


În cadrul anchetei de conjunctură, realizată în ianuarie de Institutul Naţional de Statistică, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei, o creștere semnificativă urmând a fiînregsitrată în activitatea de fabricare a autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor. Referitor la numărul de salariaţi se estimează o relativă stabilitate, conjugată cu o creştere moderată a prețurilor produselor industriale.

Potrivit estimărilor, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o scădere moderată a volumului producţiei, situație normală în perioada de iarnă. Managerii estimează o scădere moderată a numărului de salariaţi, dar și o creştere moderată a prețurilor lucrărilor de construcții.
Și manageii din sectorul comerţ cu amănuntul au estimat următoarea perioadă va fi caracterizată printr-o tendinţă de scădere moderată a activităţii economice, însă volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de unităţile comerciale va înregistra o relativă stabilitate. Angajatorii din sector prognozează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a numărului de salariaţi, concomitent cu o majorare temperată a preţurilor de vânzare cu amănuntul.
O situație similară este prognozată peentru sectorul de servicii, cererea de servicii (cifra de afaceri) urmând să scadă moderat în următoarele trei luni. Și pentru acest sector se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi, tendinţă care se va regăsi și la prețurile de facturare ale prestațiilor.
Reamintim că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut