Prețuri la energie ca în decembrie 2020

Românii nu vor plăti mai mult decât în decembrie 2020 pentru facturile la energie datorită plafonării preţului şi a schemei de compensare a facturilor, a anunţat ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu.

Reacţia ministrului vine după ce Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă privind compensarea creşterii preţurilor la energie.
„Românii nu vor plăti mai mult decât în decembrie 2020 pentru facturile la energie! Asta datorită plafonării preţului şi a schemei de compensare a facturilor la energie, de care vor beneficia 70% dintre români, măsuri care se aplică în perioada noiembrie 2021 – martie 2022! Legea a fost aprobată astăzi! Vreau să le mulţumesc colegilor parlamentari pentru munca depusă şi am reuşit să venim cu măsuri concrete pentru a-i ajuta pe români să treacă peste această iarnă”, a scris ministrul de resort pe pagina sa de Facebook.

Prețuri plafonate pentru gaze și energie electrică

Pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se stabileşte o schemă de sprijin pentru plata facturilor de energie electrică şi gaze naturale pentru următoarele categorii de clienţ: a) clienţii casnici; b) întreprinderi mici şi mijlocii, cabinete medicale individuale şi alte profesii liberale, indiferent de forma de organizare; c) microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale; d) spitale publice şi private, unităţi de învăţământ publice şi private, precum şi creşe; e) organizaţii neguvernamentale, precum şi unităţile de cult; f) furnizori publici şi privaţi de servicii sociale.
Schema de sprijin va cuprinde acordarea pentru clienţii casnici a unei compensaţii de cel mult 0,291 lei/kWh în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din preţul gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului. Valoarea compensaţiei poate fi actualizată prin hotărâre de Guvern, cu minimum 5 zile lucrătoare înainte de perioada de aplicare.
Consumatorii IMM-uri, cabinete medicale individuale şi alte profesii liberale, microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, pentru fiecare loc de consum, vor fi exceptaţi, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere / extragere din reţea, tariful de distribuţie, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum şi de la plata certificatelor verzi, contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă şi accizei, iar, în cazul gazelor naturale, vor fi exceptaţi de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuţie şi accizei.
Schema de sprijin se aplică şi în cazul condominiilor cu încălzire centralizată având drept combustibil gazele naturale şi care au un singur punct de consum ce deserveşte spaţiile locative din condominiu.
Preţul de referinţă al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh şi include tarifele reglementate pentru servicii de reţea, contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă, contravaloarea certificatelor verzi, acciză şi TVA, aplicabile la 30 octombrie 2021. Preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh şi nu include TVA, taxe şi tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum şi acciza, aplicabile la 30 octombrie 2021. Preţul final achitat de clientul casnic pentru furnizarea de energie electrică / gaze naturale nu poate scădea sub preţul de referinţă.
Consumul de energie electrică / gaze naturale al clienţilor casnici din perioada de facturare nu poate fi mai mic de 1 kWh pe zi energie electrică, respectiv 7 kWh pe zi gaze naturale şi nu trebuie să depăşească consumul de referinţă.

Preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează pentru clienţii casnici, spitale publice şi private, unităţi de învăţământ publice şi private, creşe, organizaţii neguvernamentale, unităţile de cult, furnizori publici şi privaţi de servicii sociale la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preţ a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh, şi la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preţ al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh.

Obligații pentru distribuitorii de energie

Operatorii de distribuţie de energie electrică / gaze naturale au obligaţia ca, în perioada aprilie – iunie 2022, suplimentar faţă de citirile stabilite conform reglementărilor în vigoare, să efectueze citirea indexului contorului la clienţii care au beneficiat de schema de sprijin şi să comunice furnizorilor de energie electrică / gaze naturale datele de măsurare ale acestora, mai stabileşte proiectul.
Consumatorii vulnerabili îşi vor putea amâna plata facturilor cu şase luni.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut