Prețul gazelor nu va mai fi legat de cotația de la Bursa din Viena

Producătorii de gaze din România nu vor mai fi taxaţi în funcţie de preţul de referinţă de la bursa de gaze din Viena, ci se va ţine cont de preţul de pe piaţa din România, a declarat, miercuri, ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu.

„Avem o iarnă complicată ca urmare a turbulenţelor din pieţe. Sunt convins că o vom trece cu bine, stocurile sunt în parametri. Există stocuri de gaze de 2,2 miliarde de metri cubi, cele de cărbune sunt în grafic, la fel şi rezervele de apă din lacuri”, a spus Popescu.
Potrivit acestuia, producţia Romgaz a crescut cu 20%, dar OMV Petrom a raportat o scădere cu mult peste limita declinului natural. Potrivit rezultatelor financiare, producţia de gaze a OMV Petrom a scăzut cu 11% în primele nouă luni.
„Din păcate, celălalt mare producător a avut o scădere şi rog să ia măsuri privind cauzele. Nu se poate să scadă atât de mult. Înţelegem că există un declin natural, dar scăderea trebuie să fie în limite, iar scăderea producţiei OMV Petrom este cu mult peste limita declinului natural, chiar dacă înţelegem că sunt distorsiuni în piaţă”, a continuat Popescu.
El a arătat că nu i se pare normal ca producătorii români să plătească taxe în funcţie de preţul gazelor de la Viena şi va modifica acest lucru. „Am vorbit cu premierul şi cu ministrul Finanţelor şi vom regla acest lucru, astfel încât preţul din România să fie drept referinţă, dar vreau bună credinţă de la producătorii români pentru stabilizarea producţiei şi creşterea ei”, a mai spus oficialul guvernamental.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut