Prețuire, grijă și sprijin pentru vârstnici în Biserică și în societate

„Tinerii să bucure inimile bătrânilor și să ia înțelepciune” (Papa Francisc)

Duminică, 23 iulie 2023, în bisericile și capelele de pe teritoriul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla se va face rugăciune pentru bunici și persoane vârstnice, la îndemnul Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul eparhial. Va fi urmată astfel inițiativa Sfântului Părinte Francisc, ca, în întreaga Biserică Catolică să fie marcată, în această zi, pentru a treia oară, Ziua Mondială a Bunicilor și a Persoanelor vârstnice.

Tema ediției din acest an este un fragment din imnul „Magnificat” al Preasfintei Fecioare Maria, din timpul vizitei la verișoara sa mai în vârstă, Elisabeta: „Milostivirea Lui este din veac în veac” (Lc 1,50). Rugăciunii îi vor fi alăturate fapte de caritate, pentru că fiecare poate deveni, printr-un simplu act de voință, instrument al milostivirii lui Dumnezeu pentru ceilalți. De aceea, preoții vor vizita persoane vârstnice și îi vor îndemna pe credincioși să viziteze vârstnicii din familiile lor și din comunitate, mai ales pe cei singuri și pe cei bolnavi.

Sfântul Părinte Francisc a transmis Bisericii Catolice și întregii societăți un mesaj la această Zi Mondială dedicată Bunicilor și Persoanelor vârstnice, în centrul căruia stă fragmentul evanghelic al vizitei Preasfintei Fecioare Maria la „bătrâna sa rudă”, Elisabeta (Lc 1,39-56). Papa evidențiază, în mesajul său, importanța întâlnirii între generații, faptul că „Spiritul Sfânt binecuvântează și însoțește fiecare întâlnire rodnică între generații diferite, între bunici și nepoți, între tineri și bătrâni”, deoarece, „de fapt, Dumnezeu dorește ca, așa cum a făcut Maria cu Elisabeta, tinerii să bucure inimile bătrânilor și să ia înțelepciune din trăirile lor. Dar, înainte de toate, Domnul dorește să nu-i lăsăm singuri pe bătrâni, să nu-i izolăm la marginile vieții, așa cum, din păcate, se întâmplă astăzi prea des”. Mesajul invită la reflecție asupra legăturii dintre bătrâni și tineri, printr-o similitudine cu tema: „Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă” (Lc 1,39), a apropiatei Zile Mondiale a Tineretului care va fi celebrată, cu participarea Sfântului Părinte și a zeci de mii de tineri din toată lumea, între 1-6 august 2023, la Lisabona, în Portugalia. Explică Sfântul Părinte: „Ambele (Zile Mondiale) au ca temă «graba» Mariei (cf. v. 39) vizitând-o pe Elisabeta, și astfel ne fac să reflectăm asupra legăturii dintre tineri și bătrâni. Domnul speră ca tinerii, întâlnindu-i, să accepte chemarea de a păstra amintirea și să recunoască, grație lor, darul de a aparține unei istorii mai mari. Prietenia unei persoane bătrâne îl ajută pe tânăr să nu aplatizeze viața asupra prezentului și să-și amintească faptul că nu totul depinde de capacitățile sale. În schimb, pentru cei mai bătrâni, prezența unui tânăr deschide la speranța ca nimic din ceea ce au trăit să nu fie pierdut și ca visele lor să se realizeze. Așadar, vizita Mariei la Elisabeta și conștiința că milostivirea Domnului se transmite de la o generație la alta arată că nu putem să mergem înainte – și nici să ne mântuim – singuri și că intervenția lui Dumnezeu se manifestă mereu în ansamblu, în istoria unui popor. Maria însăși ne spune asta în Magnificat, preamărindu-L pe Dumnezeu care a făcut minuni noi și uimitoare, fidel față de promisiunea făcută lui Avraam (cf. v. 51-55)”.

Mesajul invită, de asemenea, la o mai corectă percepție a timpului, la faptul că „timpul trebuie să fie locuit în plinătatea sa, pentru că realitățile cele mai mari și visele cele mai frumoase nu se realizează într-o clipă, ci prin creștere și maturizare pe cale, în dialog, în relație. De aceea, acela care se concentrează numai pe imediat, pe propriile avantaje de obținut rapid și cu aviditate, pe acel «tot și imediat», pierde din vedere acțiunea lui Dumnezeu. În schimb, proiectul Său de iubire străbate trecutul, prezentul și viitorul, îmbrățișează și pune în legătură generațiile. Este un proiect care trece dincolo de noi înșine, dar în care fiecare dintre noi este important și, mai ales, este chemat să meargă mai departe. Pentru cei mai tineri este vorba de a merge dincolo de imediat în care ne mărginește realitatea virtuală, care adesea abate de la acțiunea concretă; și pentru cei mai bătrâni este vorba de a nu se opri asupra forțelor care slăbesc și de a nu regreta ocaziile pierdute. Să privim înainte! Să ne lăsăm plăsmuiți de harul lui Dumnezeu care, din generație în generație, ne eliberează de imobilism în acțiune și de regretele trecutului!”, îndeamnă Papa, totul într-o perspectivă minunată: pentru că, „în întâlnirea dintre Maria și Elisabeta, dintre tineri și bătrâni, Dumnezeu ne dăruiește viitorul său. Drumul Mariei și primirea Elisabetei deschid de fapt ușile spre manifestarea mântuirii: prin îmbrățișarea lor, milostivirea sa intră năvalnic cu blândețe bucuroasă în istoria umană”.

„Așadar”, continuă Papa Francisc, „aș vrea să invit pe fiecare să se gândească la întâlnirea aceea mai mult, să închidă ochii și să-și imagineze, ca într-un instantaneu, acea îmbrățișare dintre tânăra Mamă a lui Dumnezeu și bătrâna mamă a lui Ioan Botezătorul; să și-o reprezinte în minte și s-o vizualizeze în inimă, pentru a o fixa în suflet ca o icoană interioară luminoasă. Și apoi, invit să se treacă de la imaginație la concretețe în a face ceva pentru a-i îmbrățișa pe bunici și pe bătrâni. Să nu-i lăsăm singuri, prezența lor în familii și în comunități este prețioasă, ne dăruiește conștiința de a împărtăși aceeași moștenire și de a face parte dintr-un popor în care se păstrează rădăcinile. Da, bătrânii sunt cei care ne transmit apartenența la poporul sfânt al lui Dumnezeu. Biserica, precum și societatea, are nevoie de ei. Ei încredințează prezentului un trecut necesar pentru a construi viitorul. Să-i onorăm, să nu ne privăm de compania lor și să nu-i privăm de compania noastră, să nu permitem să fie rebutați! (…) Ziua Mondială a Bunicilor și a Bătrânilor vreau să fie un mic semn delicat de speranță pentru ei și pentru întreaga Biserică. De aceea, reînnoiesc invitația mea pentru ca toți – dieceze, parohii, asociații, comunități – s-o celebreze, punând în centru bucuria îmbelșugată a unei întâlniri reînnoite între tineri și bătrâni. Vouă, tinerilor, care vă pregătiți să plecați la Lisabona sau care veți trăi Ziua Mondială a Tineretului (ZMT) în locurile voastre, aș vrea să vă spun: înainte de a porni în călătorie, mergeți și vizitați-i pe bunicii voștri, faceți o vizită unui bătrân singur! Vouă, bătrânilor, vă cer să însoțiți cu rugăciunea tinerii care urmează să celebreze ZMT. Acei tineri sunt răspunsul lui Dumnezeu la cererile voastre, rodul a ceea ce ați semănat, semnul că Dumnezeu nu părăsește poporul său, ci îl reîntinerește mereu cu fantezia Duhului Sfânt”.

Sfântul Părinte Francisc transmite, în încheierea mesajului său, o călduroasă binecuvântare vârstnicilor: „Dragi bunici, dragi frați și surori bătrâni, fie ca binecuvântarea îmbrățișării dintre Maria și Elisabeta să ajungă la voi și să umple de pace inimile voastre. Vă binecuvântez cu afecțiune. Și voi, vă rog, rugați-vă pentru mine!”

Credincioșii care vor urma îndemnul de a-și îndrepta atenția, afecțiunea și sprijinul spre cei mai în vârstă vor participa la celebrările duminicale și la rugăciunea dedicată bunicilor și vârstnicilor (care se va face în biserici) și vor face rugăciunile rânduite (Crezul, Tatăl nostru, Născătoare de Dumnezeu), vor obține indulgența plenară acordată de Biserica Catolică în această Zi Mondială a Bunicilor și a Persoanelor vârstnice.

V.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut