„Președintele Iohannis și-a trădat propriul electorat”

Zilele trecute, preşedintele Klaus Iohannis a semnat, decretele pentru promulgarea Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii privind organizarea judiciară şi a Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii. Aceasta, în ciuda insistențelor opoziției și ale societății civile, care au solicitat să aștepte opinia Comisiei de la Veneția, pe legile cu pricina.

Înainte de a fi promulgate, USR, AUR şi Avocatul Poporului au sesizat la CCR cele trei legi ale Justiţiei adoptate în Parlament, însă curtea a respins cererile. Pe 20 octombrie, şeful statului declara la Bruxelles că noile legi ale justiţiei sunt bune şi că le va promulga dacă vor trece de CCR. Acum, Klaus Iohannis este acuzat că și-a trădat propriul electorat.

„Președintele Iohannis practic, îi trădează încă o dată pe cei care au înghețat în stradă zile la rând, pentru ca domnia sa să iasă președinte. Practic, își trădează electoratul, care l-a votat pentru a garanta statul de drept în România și nu pentru a fi garantul mafiei transpartinice care în ultimii 30 de ani a luptat constant contra tuturor încercărilor de a pedepsi corupția și toate derapajele de la statul de drept. Președintele Iohannis, în acest al doilea mandat, a renunțat la orice pretenție de a mai fi altceva decât premierul de la Grivco care a fost garantat de securistul Felix Voiculescu și vedem că a început practic, pe față, să sprijine, această mafie politică despre care am vorbit, mai ales în condițiile în care chiar președintele Iohannis spunea mai demult, atunci când încă juca rolul de președinte corect și imparțial ,că trebuie neapărat așteptată opinia Comisiei de la Veneția atunci când a fost vorba din nou, de modificări semnificative la legile justiției. De data aceasta, deși societatea civilă i-a cerut-o în mod clar și repetat, a promulgat aceste legi care au foarte mari probleme, fără să mai aștepte opinia Comisiei de la Veneția”, a declarat senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei.

„Fără nicio îndoială nu este un semn bun pe care România îl dă partenerilor externi, cu atât mai mult cu cât comisarul european pe Justiție a solicitat așteptarea avizului Comisiei de la Veneția.

Dacă, în 2018, șeful statului cerea președintelui CCR să aibă răbdare pentru a primi avizul Comisiei de la Veneția înainte de a se pronunța asupra obiecțiilor de neconstituționalitate în ceea ce privește legile justiției, de data aceasta Klaus Iohannis nu a așteptat el însuși concluziile Comisiei și s-a grăbit să promulge noul pachet de legi ale justiției.

Îmi este greu să găsesc argumente pentru această decizie în condițiile în care era suficient timp pentru a analiza sugestiile organismelor internaționale, pentru o eventuală cerere de reexaminare sau pentru promulgarea însăși. În acest sens, trebuie să amintim și anunțul Comisiei de la Veneția care și-a devansat termenul de pronunțare tocmai pentru a da posibilitatea să se țină cont de recomandările sale. Nu mai vorbesc despre solicitările societății civile pe care coaliția PSD-PNL-UDMR s-a obișnuit deja să le ignore.

Această precipitare nu te poate duce cu gândul decât la faptul că există numeroase nereguli – de altfel pot confirma acest lucru – în cele trei legi ale justiției și de aici teama de a mai aștepta opiniile specialiștilor externi. Din păcate, vedem unde ne-au adus încercările de reducere a independenței justiției și de reformare a acestui domeniu – încă avem MCV, încă așteptăm să intrăm în Schengen etc”, a declarat deputatul USR de Cluj, Oana Murariu.

„Legile justiției pe care președintele le-a promulgat de curând legiferează, în mod inadmisibil într-un stat de drept, concentrarea puterii din sistemul judiciar în mâna câtorva persoane, respectiv permit influențele politice asupra justiției.

Un regres deosebit de periculos în era Dragnea, pe când strigam în stradă “noaptea, ca hoții”.

Iohannis ne-a demonstrat că hoții o duc bine mersi și își continuă hoțiile și în plină zi. Aștept să văd câți bani vor ‘dispărea’ din PNRR & PNDL.

PSD-PNL-UDMR s-au asigurat că nu îi va deranja nimeni când își vor împărți prada”, a afirmat deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu.

„Președintele Iohannis a arătat aproape de fiecare dată că nu reprezintă poporul român, în cazul de față, al legilor justiției, nu apără Constituția României și nici sistemul de justiție.

Președintele anti-național este de acord cu nerespectarea deciziilor CCR – fapt care înseamnă renunțarea la suveranitate. A girat nerespectarea deciziilor ICCJ – fapt care înseamnă haos, decizii contrare pentru aceleași situații judecate. A încuviințat posibilitatea încheierii unor protocoale secrete în sistemul de justiție și serviciile secrete.

Dar nu ne mai miră. Tot dânsul a promulgat o mulțime de legi neconstituționale, contrare poporului român, a bunăstării lui, cum sunt toate legile care taxează emisiile de CO2”, a declarat, la randul sau, deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut