Preparate tradiționale din bucătăria transilvană, prezentate studenți ai Facultății de Agricultură

Păsulă cu hospă de Marin, gușă fiartă cu boia și usturoi, cocoradă cu brânză de oaie, cozi de ceapă și mărar, zamă de măcriș sau alivenci de Toplița sunt doar câteva dintre preparatele cu care studenții USAMV își vor delecta oaspeții – participanți la o „Călătorie în bucătăria tradițională românească”.

Evenimentul va fi organizat vineri, 28 mai, între orele 10:00 – 17:00, la Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate din campusul USAMV Cluj-Napoca și va reuni preparate tradiționale din numeroase zone ale Transilvaniei, pregătite de 22 de studenți din anul IV, de la disciplina Controlul și certificarea produselor tradiționale – Ingineria și Protecția Mediului (Facultatea de Agricultură).

Potrivit declarației conf. dr. Avram Fițiu, coordonatorul tradiționalului proiect, va fi o călătorie inițiatică în trecutul gastronomic al satelor de baștină ale studenților USAMV Cluj-Napoca, pentru descoperirea gustului de altădată al bucătăriei părinților, bunicilor și strămoșilor lor și pentru salvarea de la uitare a unui patrimoniu culinar țărănesc excepțional.

„Vă garantăm o călătorie autentică, o călătorie care o să vă desfete papilele senzoriale într-un recital unic de degustare din Cluj în Mureș, din Alba în Maramureș, din Harghita în Sălaj! O să retrăiți crâmpeie de bucurie din copilăria dumneavoastră, care să vă reconecteze, pentru o clipă, cu o lume de multă vreme uitată!”, declară conf. dr. Avram Fițiu.

Între rețetele cu care studenții vor încânta asistența se numără și: mămaliga de cartofi cu tochitură de Gherla, mucenici moldovenești, lichiu cu griș și smântână de Albești, chigala cu cartofi și macaroane de Borșa, gomboți cu căpșuni de Slătinița, ciolan în pâine de Borșa ș.a.

Toate produsele vor fi jurizate de trei experți în gastronomie tradițională, iar pentru câteva ore, studenți, profesori și pasionați de istoria bucătăriei ardelenești se vor bucura să împărtășească o experiență unică.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut