Preotul romano-catolic din Gherla, distins de statul ungar

Cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni, la 15 martie 2021 președintele Ungariei Áder János a decorat mai multe personalități ale vieții culturale, literare, religioase, științifice și artistice. Printre cei care au fost distinși de președintele țării vecine se află și preotul romano-catolic din municipiu, Küsmödi Attila, care slujește și în Catedrala Armenească „Sfânta Treime” din centrul orașului.

Preotul gherlean a fost distins pentru rolul pe care îl are în reabilitarea bisericii franciscane (Biserica romano-catolică „Sfântul Petru de Alcantara”) de pe strada Bobâlna, o lucrare monumentală aflată în fază de finalizare, biserica urmând a fi resfințită în cursul acestui an. De aprecierile președintelui Ungariei s-au mai bucurat în acest an alți 5 slujitori ai Bisericii Romano-Catolice din parohiile Oradea, Timișoara (2), Sfântu Gheorghe și Miercurea Ciuc. Creștinii gherleni sunt mândri că pe această listă figurează și orașul lor, un vechi centru al spiritualității și culturii catolice din țara noastră. Din cauza pandemiei, distincția nu i-a fost înmânată personal, doar numele preotului fiind citit de președintele Ungariei, Áder János.

Preotul paroh al bisericii romano-catolice din Gherla, Küsmödi Attila, a ajuns în orașul de pe Someș în anul 2001, după ce a fost capelan la Brașov și a slujit în lăcașul de cult din localitatea Roșia Montană, județul Alba. Între timp a ocupat funcția de arhivar în cadrul Episcopiei Romano-Catolice Alba-Iulia, unde, de asemenea, a desfășurat o bogată activitate. De trei ani slujește și în Catedrala Armenească din Gherla.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut