Preocupări gospodărești în comuna Bonțida

Toamna fost totdeauna cel mai frumos și cel mai bogat anotimp și pentru locuitorii comunei Bonțida, renumită atât prin frumosul castel Bánffy, dar și prin marele festival Electric Castle, frecventat în fiecare vară de mii de amatori ai muzicii pop-rock. Tot așa de bogată este această perioadă și pentru edilii comunei, puși pe fapte mari, așa cum procedează în fiecare an.

Nu este altfel nici în prezent, când la Primărie se fac planuri și proiecte, toate pe lângă finalizarea lucrărilor începute deja, cum este noua grădiniță din localitatea Răscruci, unde se dorește inaugurarea începând cu semestrul doi al anului școlar. Dar, primarul comunei Bonțida, Emil Cârhaț, zilele trecute ne-a amintit și alte proiecte îndrăznețe.

Ar fi vorba de realizarea iluminatului public economic, așa cum se procedează în prezent în toate orașele județului nostru, la Gherla, de exemplu. Bonțidenii nu vor să fie mai prejos și introduc și ei acest sistem, care ar reduce mult cheltuielile administrației locale. În ultimii ani, pe această linie au fost făcute lucruri importante, de exemplu schimbarea iluminatului public pe becuri LED, un prim pas în domeniul economic al sistemului.

Dacă tot vorbim de electricitate, neapărat trebuie să amintim înființarea, pe raza comunei, a cinci stații de încărcare pentru mașinile electrice, o noutate în mediul rural clujean. Este nevoie de aceste stații, ținând cont de creșterea numărului mare de autoturisme electrice în localitățile de pe Valea Someșului Mic, printre care se găsește și comuna Bonțida.

Tot de la edilul-șef, Emil Cârhaț, am mai aflat că prin grija Consiliului Județean Cluj primesc un microbuz școlar electric, binevenit în contextul transportării elevilor la Școala Gimnazială din centrul de comună sau la Școala Profesională din Răscruci.

În această toamnă gospodarii comunei Bonțida fac eforturi mari pentru terminarea celorlalte lucrări edilitare, printre care asfaltarea ulițelor din centrul comunei și din localitatea Răscruci. De asemenea, continuă introducerea apei în satele Coasta și Tăușeni, investiție realizată de angajații Companiei de Apă „Someș” SA. Tot în aceste zile se fac pregătiri pentru pornirea centralelor termice din unitățile de învățământ, care funcționează pe bază de gaz metan. Cum se apropie anotimpul friguros, școlile și grădinițele din comună vor dispune de încălzirea spațiilor educative.

Preocupări sezoniere, care se repetă în fiecare an la începutul toamnei.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut